ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Βασιλικό «ναι» στους γάμους ομοφυλόφιλων

Βρετανία: Βασιλικό «ναι» στους γάμους ομοφυλόφιλων

Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου νομιμοποιήθηκε και επισήμως σήμερα στην Αγγλία και την Ουαλία, αφού η βασίλισσα Ελισάβετ έδωσε την έγκρισή της στο νομοσχέδιο που είχε ήδη υιοθετηθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.


Οι πρώτοι γάμοι ομοφυλοφίλων θα τελεστούν "το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2014" αφού στο μεταξύ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διοικητικές προσαρμογές. "Είναι μια ιστορική στιγμή που θα επηρεάσει τη ζωή πολλών ανθρώπων. Είμαι υπερήφανη που το κάναμε και ανυπομονώ να δω τον πρώτο γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου", δήλωσε η υφυπουργός Ισότητας και Δικαιωμάτων των Γυναικών, Μαρία Μίλερ.

Το βράδυ της Τρίτης οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο που είχε συναντήσει αμέτρητα εμπόδια, ιδίως από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος. Αφού έλαβε και τη συγκατάθεση της βασίλισσας, το νομοσχέδιο αποκτά πλέον ισχύ νόμου.

Για τους Βρετανούς η μεταρρύθμιση αυτή έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έχουν ήδη τα ίδια γονεϊκά δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα: μπορούν να υιοθετήσουν παιδιά, να καταφύγουν στην ιατρικά υποβοηθούμενη τεκνοποίηση ή να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, αρκεί να μην χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της έναντι αμοιβής. Επίσης, από το 2005 τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης.

Ο νόμος αφήνει ελεύθερα τα διάφορα θρησκευτικά δόγματα να επιλέξουν εάν θα τελούν θρησκευτικούς γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Εξαιρείται η Αγγλικανική Εκκλησία όπου οι γάμοι αυτοί παραμένουν παράνομοι.

Η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία έχουν δική τους νομοθεσία για το θέμα αυτό: η κυβέρνηση της πρώτης έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον περασμένο μήνα ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία το τοπικό κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov οι Βρετανοί σε ποσοστό 54% βλέπουν θετικά το να δίνεται η δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να συνάπτουν γάμο εάν το επιθυμούν.