ΚΟΣΜΟΣ

DW: Quo vadis Αίγυπτος;

DW: Quo vadis Αίγυπτος;

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο. Οι στρατιωτικοί χαίρουν μεγάλης στήριξης στον λαό, ο αντιπολιτευόμενος συνασπιμός Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας δεν έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του.

Κάθε μέρα που περνά η Αίγυπτος βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος και κανείς δεν γνωρίζει με ποιον τρόπο η χώρα θα επιστρέψει στο δρόμο της συνεννόησης και του διαλόγου ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις.

«Στο κεφάλι και στο στήθος»

Ο απολογισμός των χθεσινών συγκρούσεων ανάμεσα στους οπαδούς και στους πολέμιους του έκπτωτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο βαρύτερος από τότε που ανετράπη στις 3 Ιουλίου. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών ωστόσο παραμένει άγνωστος. Το υπουργείο Υγείας τους ανεβάζει στους 72, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δίνουν ακριβώς τον διπλάσιο αριθμό. Οι διαδηλωτές χτυπήθηκαν κατευθείαν και στο κεφάλι, όπως επιβεβαιώνει μια μαντηλοφορεμένη γιατρός σε νοσοκομείο του Καίρου. «Όλοι ήταν χτυπημένοι στο κεφάλι, στην καρδιά ή στο στήθος. Μόνο ένας ήταν πυροβολημένος στην πλάτη. Μέχρι στιγμής υπάρχουν 28 και έρχονται συνεχώς. Υπάρχουν άλλοι δύο, τους έφεραν με διαλυμένο τον εγκέφαλο. Ήταν χτυπημένοι ανάμεσα στα μάτια. Πυροβολήθηκαν από ψηλά. Οι στόχοι ήταν η καρδιά ή το στήθος».

Οπαδός του προέδρου Μούρσι στην πλάτεία Ταχρίρ

Το χθεσινό αιματοκύλισμα προκάλεσε κύμα προειδοποιήσεων προς τη νέα ηγεσία της χώρας. Από τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ που έδειξε ανήσυχος για τη νέα έκρηξη βίας μέχρι την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, που καταδίκασε τα γεγονότα και ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Η «χλιαρή», όπως χαρακτήρισε, αντίδραση της ΕΕ, προκάλεσε την οργή του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ ότι κρατά δυο μέτρα και δύο σταθμά. «Πού είναι οι αρχές της Ευρώπης; Πού είναι εκείνοι που δίνουν αριστεία δημοκρατίας;» αναρωτήθηκε σε ομιλία ενώπιον ομάδας επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη. «Πού είναι τα ΗΕ; Πού είναι εκείνοι που έκαναν σαματά όταν η τουρκική αστυνομία δικαιολογημένα, χρησιμοποίησε αντλίες νερού; Πού είναι τώρα που υπάρχουν πραξικόπημα και σφαγές στην Αίγυπτο;».

Με δεμένα τα χέρια η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα δείχνει να έχει τα χέρια δεμένα και να μη γνωρίζει ποια στρατηγική να ακολουθήσει. Το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, κυριότερος αντιπολιτευόμενος συνασπισμός κοσμικών πολιτικών κομμάτων, στον οποίο επικεφαλής τους είναι ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, δεν φαίνεται αυτήν την στιγμή να διαθέτει ισχυρό λαϊκό έρεισμα σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς. Κι αυτό επειδή, όπως δηλώνει ο Μουσταφά Καμέλ ελ Σαγιέντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Καίρου, ο στρατηγός Σίσι, ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος, χαίρει ευρύτερης αποδοχής εξ αιτίας της στάσης του απέναντι στους Αδελφούς Μουσουλμάνους. ΄Αρα, εναλλακτική για την ώρα δεν υπάρχει.