ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κολ ήθελε να επαναπατρίσει τους μισούς Τούρκους της Γερμανίας

Ο Κολ ήθελε να επαναπατρίσει τους μισούς Τούρκους της Γερμανίας

Ένα μυστικό σχέδιο με στόχο τη μείωση του αριθμού των Τούρκων που ζούσαν στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας κατά 50% είχε συζητήσει με τη Μάργκαρετ Θάτσερ ο τότε νεοεκλεγείς καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης που αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα και επικαλείται στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

"Ο καγκελάριος Κολ είπε [...] ότι ήταν απαραίτητο τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων κατά 50% – αλλά δεν μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο δημόσια", σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, που επικαλείται το δημοσίευμα αυτό. "Είναι αδύνατον η Γερμανία να ενσωματώσει τον τρέχοντα αριθμό των Τούρκων", σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ο Κολ, ο οποίος παρέμεινε καγκελάριος ως το 1998 και ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για 25 χρόνια, είχε δηλώσει επανειλημμένα κατά την διάρκεια της θητείας του ότι η Γερμανία δεν ήταν μια χώρα για μετανάστες, παρότι οι αριθμοί τους αυξάνονταν σταθερά και σήμερα στη χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν περίπου 7 εκατ. μετανάστες.

Στη Γερμανία σήμερα ζουν σχεδόν 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων πήραν την γερμανική υπηκοότητα μετά τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει την μετανάστευση και θεσπίστηκε έπειτα από την ήττα της CDU του Κολ στις εκλογές του 1998 από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η Δυτική Γερμανία είχε προσκαλέσει πολλούς Τούρκους να μεταναστεύσουν μαζικά στη χώρα για να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια που αντιμετώπιζε εν μέσω του "οικονομικού θαύματος", από το 1961 και μετά. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960, πολλοί λεγόμενοι "προσκεκλημένοι εργαζόμενοι" είχαν επίσης μεταναστεύσει από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τυνησία και τη Γιουγκοσλαβία.

Ωστόσο, ο Κολ φαίνεται πως δεν είχε πρόβλημα με τους προερχόμενους από τις άλλες χώρες μετανάστες, παρά μόνο με τους Τούρκους. "Η Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς, ακόμα και τους νοτιοασιάτες, διότι οι κοινότητες αυτές ενσωματώνονται καλά", είχε πει ο τότε καγκελάριος, σύμφωνα με τα βρετανικά πρακτικά της συνάντησης. "Όμως οι Τούρκοι προέρχονται από ένα πολύ διαφορετικό είδος πολιτισμού [...] Η Γερμανία έχει ενσωματώσει 11 εκατ. Γερμανούς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά ήταν Ευρωπαίοι και δεν αποτέλεσαν πρόβλημα".