ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ προκήρυξε εκλογές για τις 7 Σεπτεμβρίου, έξι εβδομάδες μετά την ανατροπή της πρώην πρωθυπουργού και επικεφαλής του κόμματος, Τζούλια Γκίλαρντ, στις εσωκομματικές εκλογές, τερματίζοντας μία πολυκύμαντη τριετή θητεία των Εργατικών στην εξουσία.

Ο Ράντ ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών με ηλεκτρονικό μήνυμα στους οπαδούς του κόμματος.

Ο Ραντ, που είχε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές του κεντροαριστερού κόμματός του τον Ιούνιο του 2010, έχτισε έκτοτε μία δημοφιλή εικόνα, επιτελώντας μία εντυπωσιακή πολιτική επιστροφή. Μολαταύτα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο επικρατέστερος για νίκη στις εκλογές παραμένει ακόμη ο συντηρητικός ηγέτης Τόνι Άμποτ.

Η κυβέρνηση του Ραντ ενδέχεται να πέσει εάν χάσει έστω και μία έδρα στο κοινοβούλιο. Σήμερα η κυβέρνησή του διαθέτει 71 έδρες (από τις 150) στο σώμα, με την αντιπολίτευση να έχει 72, τους πράσινους μία και έξι ανεξάρτητους από όλες τις παρατάξεις.

Οι συντηρητικοί του Άμποτ έχουν υποσχεθεί πως μόλις επανέλθουν στην εξουσία θα καταργήσουν τον φόρο 30% επί των κερδών από τον άνθρακα, τα μέταλλα, ή την εξώρυξη, όπως και την φορολογία 24,15 δολαρίων Αυστραλίας ανά τόννο άνθρακα.