ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποιούν πορεία

Χιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποιούν πορεία

Αρκετές χιλιάδες ισλαμιστές υποστηρικτές του ανατραπέντος Aιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο του Καΐρου ζητώντας την αποκατάστασή του και καταγγέλλοντας τον στρατηγό ο οποίος ηγήθηκε της ανατροπής του.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε ενώ διεθνείς απεσταλμένοι μιλούσαν με ηγέτες αμφοτέρων των πλευρών στην κρίση επιδιώκοντας μια πολιτική λύση και να αποφύγουν περαιτέρω αιματοχυσία.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Μόρσι, Μόρσι» και «Δεν είμαστε τρομοκράτες» και κρατούσαν φωτογραφίες του ανατραπέντος ηγέτη.

Άλλοι έγραφαν σε τοίχους και αγάλματα συνθήματα προσβλητικά για τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος ηγήθηκε της ανατροπής του Μόρσι στις 3 Ιουλίου έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της προεδρίας του.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δεν έκαναν άμεσα καμιά απόπειρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι περπατούσαν σε σειρές των 10 ανθρώπων με αποτέλεσμα η πορεία να εκτείνεται σε μήκος πολλών τετραγώνων.

Η πορεία έδειξε ότι η ένταση εξακολουθεί να είναι υψηλή στην Αίγυπτο περισσότερο από ένα μήνα μετά την ανατροπή του Μόρσι, παρά τις διεθνείς προσπάθειες μεσολάβησης για μια ειρηνική διευθέτηση.

Σήμερα το πρωί, οι διεθνείς απεσταλμένοι επισκέφθηκαν στη φυλακή ένα υψηλόβαθμο μέλος των Αδελφών Μουσουλμάνων, στους οποίους ανήκει ο Μόρσι, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με το MENA, οι απεσταλμένοι μίλησαν με τον αναπληρωτή αρχηγό των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον Χάιρατ Ελ Σάτερ, στη φυλακή Τόρα, νοτίως του Καΐρου, αλλά το πρακτορείο δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Η αμερικανική πρεσβεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη συνάντηση.