ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Τοξικά απόβλητα εργοστασίου σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια

Κίνα: Τοξικά απόβλητα εργοστασίου σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ψάρια

Η απόρριψη χημικών σε έναν ποταμό στην κεντρική Κίνα προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ έντονες αντιδράσεις είχε το νέο αυτό κρούσμα περιβαλλοντικής μόλυνσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της χώρας.


Περίπου 100 τόνοι νεκρών ψαριών συλλέχθηκαν από ένα τμήμα μήκους περίπου σαράντα χιλιομέτρων στον ποταμό Φου, στην επαρχία Χουμπέι, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Μια έρευνα ξεκίνησε μετά τον εντοπισμό συγκεντρώσεων αμμωνίας "πολύ υψηλότερων από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα επίπεδα" στην έξοδο ενός αγωγού από ένα τοπικό εργοστάσιο χημικών, διευκρίνισε το πρακτορείο.
Ένας αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με περιβαλλοντικά θέματα επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την είδηση για την οικολογική αυτή καταστροφή που σημειώθηκε την Δευτέρα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι έχουν προχωρήσει πολύ οι επιχειρήσεις συλλογής των νεκρών ψαριών.
Η μεγάλη πλειονότητα των ποταμών έχει μολυνθεί στην Κίνα, στην οποία ο σεβασμός του περιβάλλοντος θυσιάζεται συχνά στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και δεν αποτελούν σπάνιο φαινόμενο οι κατά λάθος ή οι εκούσιες απορρίψεις χημικών προϊόντων οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Ωστόσο οι Κινέζοι ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο από τις επανειλημμένες επιθέσεις που υφίσταται το οικοσύστημά τους. Η ρύπανση του ποταμού Φου ήταν ένα από τα θέματα που σχολιάστηκαν περισσότερο σήμερα σε ιστότοπους της χώρας με τους χρήστες να αξιώνουν κυρίως την επιβολή κυρώσεων στους υπευθύνους για την καταστροφή.
Τον Μάρτιο, περισσότεροι από 16.000 νεκροί χοίροι είχαν βρεθεί νεκροί στον μεγαλύτερο ποταμό της Σαγκάης.