ΚΟΣΜΟΣ

Κέρι: Δεν θα περιμένουμε για πολύ καιρό τη ρωσική πρόταση

Κέρι: Δεν θα περιμένουμε για πολύ καιρό τη ρωσική πρόταση

Οι ΗΠΑ δεν θα περιμένουν «πολύ καιρό» μέχρις ότου η Ρωσία διατυπώσει ένα πραγματοποιήσιμο και επαληθεύσιμο σχέδιο ώστε να θέσει η Συρία το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζον Κέρι.

«Αναμένουμε την πρόταση, αλλά δεν θα περιμένουμε για πολύ», σημείωσε ο Κέρι μιλώντας σε μια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα την εξετάσει προσεκτικά. Όμως θα πρέπει να είναι άμεση, θα πρέπει να είναι πραγματοποιήσιμη, επαληθεύσιμη. Δεν μπορεί να είναι μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι το αίτημα του αμερικανού προέδρου για ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας δεν έχει στόχο να ανατρέψει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά να πλήξει τις δυνατότητες των δυνάμεών του και να τον πιέσει να διαπραγματευτεί.

«Αν και δεν είναι πρωταρχικός στόχος της επίθεσης, σίγουρα θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην στρατιωτική ικανότητα των δυνάμεών του», επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.

Η πίεση στον Άσαντ και η αύξηση της υποστήριξης στους αντικυβερνητικούς αντάρτες θα «τον φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Γι' αυτό το λόγο ο Κέρι προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας.

Το Κογκρέσο θα πρέπει «να διατηρήσει την απειλή στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μετά τη ρωσική πρόταση δεν έχουν αλλάξει τη θέση του Ομπάμα όσον αφορά το αίτημά του να λάβει έγκριση για τη χρήση στρατιωτικής ισχύς εναντίον της Συρίας.

Εξάλλου ο Κέρι δήλωσε ότι η Συρία διαθέτει περίπου «1.000 τόνους» διαφορετικών χημικών παραγόντων.

Ένα μέρος των χημικών όπλων είναι αποθηκευμένα χύδην, «σε δυαδική μορφή», γεγονός που σημαίνει ότι οι παράγοντες πρέπει να αναμειχθούν προτού χρησιμοποιηθούν. Όμως η συριακή κυβέρνηση διαθέτει και όπλα στα οποία έχει ήδη τοποθετηθεί γόμωση, κυρίως με σαρίν, όπως υπογράμμισε ο Κέρι.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι θα συζητήσει και πάλι σήμερα το απόγευμα με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ τη ρωσική πρόταση.

Διαβάστε επίσης:

«Ναι» στη συζήτηση της ρωσικής πρότασης λέει ο Ομπάμα