ΚΟΣΜΟΣ

Μπαν Γκι-Μουν:Συλλογική αποτυχία του ΟΗΕ η διάπραξη ωμοτήτων στη Συρία

Μπαν Γκι-Μουν:Συλλογική αποτυχία του ΟΗΕ η διάπραξη ωμοτήτων στη Συρία

Οι "ωμότητες" που διαπράχθηκαν στη Συρία συνιστούν μια "συλλογική αποτυχία" της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν, καλώντας για άλλη μία φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να αναλάβει δράση.

"Η συλλογική αποτυχία μας να αποτρέψουμε τις ωμότητες που διαπράττονται στη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια θα πλήξει σοβαρά το κύρος του ΟΗΕ και των χωρών-μελών του", είπε ο Μπαν στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Στην ομιλία του με την ευκαιρία της συνέλευσης που ήταν αφιερωμένη στην ευθύνη του Οργανισμού να προστατεύει τους αμάχους, ο Μπαν εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη για τον έλεγχο του χημικού οπλοστασίου της Συρίας να οδηγήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας "να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο για να τερματιστεί η τραγωδία" στη χώρα αυτή. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι η διεθνής κοινότητα έχει καταβάλει "σημαντικές προσπάθειες" για να σταματήσει η βία, όπως ήταν η συγκρότηση της Επιτροπής Ερευνών του ΟΗΕ και οι ανθρωπιστικές αποστολές των υπηρεσιών του Οργανισμού "μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες".

Το συριακό καθεστώς, που κατηγορείται για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, έχει δηλώσει έτοιμο να θέσει το χημικό οπλοστάσιό του υπό διεθνή επίβλεψη. Το Συμβούλιο Ασφαλείας από την άλλη αδυνατεί να υιοθετήσει μια απόφαση για το θέμα της Συρίας, λόγω των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται κυρίως μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Δύσης.

Ρoή Ειδήσεων