ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία απειλούν με «σοβαρές συνέπειες» τη Συρία

ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία απειλούν με «σοβαρές συνέπειες» τη Συρία

Σοβαρές συνέπειες επιφυλάσσουν στη Συρία οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία, αν δεν συμμορφωθεί πλήρως προς μια απόφαση του ΟΗΕ να παραδώσει τα χημικά όπλα της, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.


Ο Αμερικανός υπουργός τόνισε ότι η άσκηση πίεσης βρίσκει σύμφωνη και τη Ρωσία.

«Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί προς τους όρους αυτού του πλαισίου, συμφωνήσαμε όλοι –και αυτό περιλαμβάνει και τη Ρωσία– ότι θα υπάρξουν συνέπειες», δήλωσε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παρίσι μαζί με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας, Λοράν Φαμπιούς και Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο Φαμπιούς προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» αν το συριακό καθεστώς δεν σεβαστεί τις υποσχέσεις του για τα χημικά όπλα, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι ενισχύεται η στήριξη της συριακής αντιπολίτευσης.

«Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, θέλουμε να πετύχουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την έκδοση μέσα στις επόμενες ημέρες μιας ισχυρής απόφασης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου. «Μιας απόφασης η οποία θα προβλέπει ασφαλώς σοβαρές συνέπειες αν δεν εφαρμοστεί», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

Ο Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε επίσης τη διοργάνωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη μιας «μεγάλης διεθνούς συνάντησης γύρω από το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό» της αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να δώσουμε στο καθεστώς να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλες προοπτικές παρά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γνωρίζουμε ότι, για να διαπραγματευθούμε μια πολιτική λύση, χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση. Λογαριάζουμε συνεπώς να ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξή μας προς το Συριακό Εθνικό Συνασπισμό», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Συνάντηση Ολάντ - Κέρι για την Συρία