ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Οι ΗΠΑ επιμένουν σε αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία

Ένα αυστηρό ψήφισμα του ΟΗΕ που θα επιβάλει τη συμμόρφωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, θα πρέπει να συνοδεύει την αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, κατά τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.


Ο Κέρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «είναι σημαντικό η απειλή της χρήσης βίας να παραμένει στο τραπέζι προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ. Επομένως θα συνεχίσουμε να πιέζουμε γι' αυτό το ζήτημα».

Αμερικανοί, Ρώσοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Κινέζοι διπλωμάτες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ψηφίσματος που θα απαιτεί την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου σύμφωνα με τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» στα Ηνωμένα Έθνη είναι το κατά πόσο το ψήφισμα θα είναι διατυπωμένο έτσι ώστε οι όροι του να είναι σύμφωνοι με το Κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει τις αποφάσεις του με μέτρα όπως την επιβολή κυρώσεων αλλά και τη χρήση βίας.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο επί ενός αρχικού ψηφίσματος με βάση το Κεφάλαιο 7 και ότι τα όποια μέτρα εις βάρος της Συρίας θα πρέπει να επιβληθούν μόνο σε περίπτωση που αποδειχτεί σαφώς η μη συμμόρφωση της Δαμασκού με βάση ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-ΣΟΚ: Σύροι αντάρτες αποκεφάλισαν το πτώμα του Σύρου πιλότου