ΚΟΣΜΟΣ

Το νεό κινέζικο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας

Το νεό κινέζικο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας

Οι δοκιμές του συστήματος αντιαεροπρικής άμυνας SD -10 A, που χρησιμοποιεί ένα νέο τύπο όπλου άρχισαν στη Κίνα.

Ο τροποποιημένος πύραυλος «αέρος-αέρος» PL-12 – είναι ο πρώτος κινεζικός πύραυλος ενεργά πλοηγούμενος από ραντάρ, που κατασκευάστηκε από τη ΛΔΚ με τη συμμετοχή ρώσων μηχανικών και την χρησιμοποίηση ρωσικών υλικών.

Ενεργή πλοήγηση με ραντάρ σημαίνει ότι ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με δικό του μικρό ραντάρ, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί να εντοπίσει το στόχο. Το σύστημα του πυραύλου PL-12 θα αποτελέσει μια «νέα γενιά», σε σύγκριση με τα ήδη προωθούμενα στον κινεζικό στρατό συστήματα HQ-16.

Κατά την άποψη των κινέζων εμπειρογνωμόνων, τα χαρακτηριστικά του συστήματος μπορεί να υπερέχουν ουσιαστικά από αυτά των ρωσικών С-350, όπως διαβάζουμε στη «Φωνή της Ρωσίας».

Στην πράξη, οι δυνατότητες του SD-10A μπορεί να αποδειχθούν πιο ταπεινές. Ως σύλληψη, το σύστημα δεν θυμίζει ούτε τα С-350 ούτε τα ευρωπαϊκά Aster-30, για τα οποία εξελίχθηκαν εξαιρετικά ολοκληρωμένοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι. Πολύ πλησιέστερο πρωτότυπό τους είναι το νορβηγικό αντιαεροπορικό σύμπλεγμα NASAMS, που συμπεριλήφθηκε στους εξοπλισμούς κατά τη δεκαετία του '90 και χρησιμοποιεί τους αμερικανικούς πυραύλους «αέρος-αέρος» AIM-120C.

Το εκσυγχρονισμένο σύμπλεγμα NASAMS II έχει βεληνεκές μόνο 25 χιλιομέτρων, τη στιγμή που ο αεροπορικός πύραυλος AIM-120C, πυροδοτούμενος από αεροσκάφος, έχει βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων. Η προσθήκη επιταχυντή στον πύραυλο δεν πρόκειται να επιτρέψει μια ριζική λύση του προβλήματος.

Η βασική έκδοση του πυραύλου PL-12 ζύγιζε όλο κι όλο 180 κιλά, τη στιγμή που ο αντιαεροπορικός πύραυλος του συμπλέγματος Aster-30 – 450 κιλά. Είναι οφθαλμοφανές, ότι, για να δημιουργήσουν οι Κινέζοι ένα σύστημα με δυνατότητες συγκρίσιμες με αυτές του Aster-30, θα χρειαζόταν έναν τελείως νέο πύραυλο.

Οι αεροπορικοί πύραυλοι παρουσιάζουν και άλλες ατέλειες, που απορρέουν από την τάση των σχεδιαστών τους να μειώσουν τη μάζα. Διαθέτουν λιγότερο στιβαρά τμήματα στην κεφαλή και -εκτός αυτού – έχουν πολύ μικρότερο χρόνο ζωής από τους αντιαεροπορικούς. Τέλος, το κόστος των πυραύλων με ενεργή πλοήγηση ραντάρ είναι αρκετά υψηλό. Εξαιτίας ακριβώς των περιορισμών του προϋπολογισμού, διακόπηκε στις ΗΠΑ το πρόγραμμα κατασκευής αντιαεροπορικού πυραυλικού συμπλέγματος με πυραύλους AIM-120.