ΚΟΣΜΟΣ

Τους έπιασαν για εγκλήματα πολέμου που είχαν κάνει 30 χρόνια πριν

Τους έπιασαν για εγκλήματα πολέμου που είχαν κάνει 30 χρόνια πριν

Δικαστήριο του Ισημερινού διέταξε τη σύλληψη τριών απόστρατων ανώτερων αξιωματικών του στρατού, και τον κατ' οίκον περιορισμό άλλων επτά, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τα οποία έγιναν πριν από 30 χρόνια.

Οι συνταξιούχοι αξιωματικοί, οι οποίοι είναι ηλικίας 60, 70 έως και 80 ετών κατηγορούνται σε σχέση με εγκλήματα όπως βασανιστήρια, απαγωγές και σεξουαλική βία που φέρεται ότι διέπραξαν το 1985 κατά μελών μιας ένοπλης αριστερής επαναστατικής ομάδας. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο από τους επτά απόστρατους αξιωματικούς για τους οποίους διατάχθηκε ο κατ 'οίκον περιορισμός ζουν εκτός Ισημερινού.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με το ΑΠΕ, είπε ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε στρατιωτική φυλακή στα προάστια του Κίτο, όπου κρατούνταν τα τρία μέλη της αυτοαποκαλούμενης μαρξιστικής-λενινιστικής ομάδα, Alfaro Vive Carajo. Ένας εκπρόσωπος του Δικαστηρίου είπε ότι περισσότερα στοιχεία θα συγκεντρωθούν κατά τους επόμενους τρεις μήνες, οπότε οι αρχές θα συγκαλέσουν μια δικαστική επιτροπή για την άσκηση της δίωξης. Αυτή η διαδικασία πάντως θα μπορούσε να πάρει χρόνια έως ότου καταλήξει σε ετυμηγορία.

Η δικαστική απόφαση ακολουθεί έκθεση από επιτροπή που έχει συσταθεί από τον αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα, για να ερευνήσει τα εγκλήματα που φέρεται ότι διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του πρώην προέδρου Λεόν Κορδέρο.