ΚΟΣΜΟΣ

Δριμύ κατηγορώ του Κενυάτη προέδρου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Δριμύ κατηγορώ του Κενυάτη προέδρου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI) «δεν είναι πλέον ο τόπος της δικαιοσύνης αλλά το παιχνιδάκι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε παρακμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το δικαστήριο αυτό.


«Αυτό το δικαστήριο ενεργεί καθ΄υπόδειξιν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κυριαρχίας των αφρικανικών κρατών και του αφρικανικού λαού (...) ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση αυτή "ρατσιστική δίωξη", έχω μεγάλη δυσκολία να διαφωνήσω», πρόσθεσε, σύμφωνα με το επίσημο κείμενο της ομιλίας του, που είναι η πλέον δριμεία επίθεση εναντίον του CPI μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του.


Ο Ουχούρου Κενιάτα και ο αντιπρόεδρός του Ουίλιαμ Ρούτο, που εκλέχθηκαν από κοινού τον περασμένο Μάρτιο, αντιμετωπίζουν από το 2011 κατηγορίες από το CPI για το ρόλο που φέρεται να διαδραμάτισαν στην πολιτικο-εθνοτική βία η οποία ξέσπασε μετά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2007.


Ο Κενιάτα, η δίκη του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου, κατήγγειλε «τις υπολογισμένες ταπεινώσεις και τα σημάδια ατίμωσης που προκάλεσαν οι κατηγορίες». Η δίκη του Ρούτο και του συγκατηγορουμένου του, του ραδιοφωνικού παραγωγού Τζόσουα άραπ Σανγκ, ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου στη Χάγη.