ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι με δηλώσεις του για τη Θράκη

Ο Ερντογάν προκαλεί και πάλι με δηλώσεις του για τη Θράκη

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις σχετικά με τη Θράκη.

Σύμφωνα με το «Haberturk», μιλώντας στις 6/10 σε εκδήλωση στα Άδανα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στις ελληνικές επικρίσεις για το θέμα της . Απευθυνόμενος λοιπόν στην Ελλάδα, ρώτησε: «Γιατί εσύ στη Δυτική Θράκη διορίζεις τον αρχιμουφτή των 150 χιλιάδων πολιτών μου και δεν του δίνεις δικαίωμα εκλογής»;

Και συνέχισε λέγοντας: «Θα το κάνουμε είπαν, αλλά 10 χρόνια τώρα ακόμη να το κάνουν. Στην Αθήνα έχουμε δύο τζαμιά μας, που έχουν καταρρεύσει. Τους προτείναμε να τα φτιάξουμε εμείς, αλλά ακόμη να το επιτρέψουν.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάννης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου (σ.σ. εννοεί στο πατριαρχείο) αποτελούνται από πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας. Καθώς δεν απέμειναν ιερείς-πολίτες μας η ιερά σύνοδος τελείωσε. Έμεινε μόνο ο πατριάρχης. Εμείς είπαμε «στείλτε παπάδες να τους κάνουμε πολίτες μας». Και συνεχίζει:

«Έφεραν 17 παπάδες και τους κάναμε πολίτες μας. Φτάνει όμως η καλή μας βούληση. Ακίνητα αξίας 2,5 δις λιρών τα αποδώσαμε σε Ρωμιούς, Εβραίους και Αρμένιους. Κι αυτό εμείς το κάναμε. Σκεφτήκαμε πως αυτό είναι δικαίωμα τους. Διότι στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, αποτελεί κρατικό καθήκον η διαφύλαξη των δικαιωμάτων και του μουσουλμάνου και του μη μουσουλμάνου .Και εμείς αυτό κάναμε».