ΚΟΣΜΟΣ

Τα νέα όπλα γίνονται «έξυπνα»

Τα νέα όπλα γίνονται «έξυπνα»

Για τη στήριξη της αμυντικής ικανότητας της Ρωσίας πρέπει να συνενωθούν οι προσπάθειες των εκπροσώπων των βασικών και εφαρμοσμένων επιστημών. Αυτή τη δήλωση έκανε σε σύσκεψη στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Το στρατιωτικό βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό λειτουργεί χάρη στις παραγωγικές και επιστημονικές επιχειρήσεις, που είχαν δημιουργηθεί επί σοβιετικής περιόδου, πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες τάσεις. Πρώτα απ΄όλα αυτό αφορά τα όπλα υψηλής ακρίβειας, επεσήμανε ο Ντμίτρι Ρογκόζιν:

- Μόνο οι τυφλοί δεν βλέπουν τι συμβαίνει σήμερα στο στρατιωτικό τομέα. Αυτό μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως επανάσταση. Και συνδέεται με την ανάπτυξη των όπλων υψηλής ακρίβειας, τους τρόπους και τις μορφές χρησιμοποίησής τους. Αυτά τα όπλα καθίστανται φτηνά και, συνεπώς, μαζικά. Αυτό οδηγεί σε νέες άνευ επαφής μορφές διεξαγωγής πολέμου και στην απόρριψη των παλιών μορφών, που καθόριζαν το χαρακτήρα της μάχης κατά τη δεύτερη πενηνταετία του 20ου αιώνα.

Όπως επεσήμανε ο Ρογκόζιν, η ανάπτυξη των όπλων υψηλής ακρίβειας αλλάζει το χαρακτήρα του πολέμου. Τα όπλα καθίστανται όλο και πιο «έξυπνα» και για την παραγωγή τους χρειάζεται η δημιουργία νέα υλικής βάσης, εντελώς ανεξάρτητης από τις προμήθειες από το εξωτερικό. Ο Αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος θα χρειαστεί η πραγματοποίηση επανάστασης στη ρωσική επιστήμη:

- Ουσιαστικά έχουμε εξαντλήσει ό,τι είχαμε κληρονομήσει από τη σοβιετική περίοδο, πρέπει να τα δημιουργήσουμε όλα από την αρχή. Χρειάζονται νέες ταχύτητες, νέα συστήματα διεύθυνσης, υλικά και αρχές. Αν σήμερα δεν θέσουμε τη βάση για όλα αυτά τα καινούργια - και να τη θέσουμε μπορούμε μόνο μέσω του διαλόγου των στρατιωτικών εφαρμοσμένων και των βασικών επιστημών - απλώς δεν θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα και συνεπώς θα υστερήσουμε.

Η επιτυχία σ΄ αυτό τον τομέα, κατά την άποψη του Ρογκόζιν, είναι δυνατή χάρη στην υποστήριξη των μηχανολόγων σχεδιαστών, που είναι ικανοί να ρισκάρουν και να βρίσκουν νέες, επαναστατικές λύσεις, όπως διαβάζουμε στη Φωνή της Ρωσίας.