ΚΟΣΜΟΣ

Εβδομήντα χιλιάδες οι συμμετέχοντες στην πορεία των ιταλικών κινημάτων

Εβδομήντα χιλιάδες οι συμμετέχοντες στην πορεία των ιταλικών κινημάτων

Εβδομήντα χιλιάδες είναι, σύμφωνα με τους οργανωτές, οι συμμετέχοντες στην διαδήλωση των ιταλικών κινημάτων που μάχονται, μεταξύ των άλλων, τις πολιτικές λιτότητας, την υψηλή ταχύτητα των σιδηροδρομικών συνδέσεων και ζητούν περισσότερα δικαιώματα για πρόσφυγες και μετανάστες.


Μέχρι αυτή την στιγμή, δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. Τα μέσα ενημέρωσης, όμως, τονίζουν ότι η πιο «κρίσιμη φάση» ταυτίζεται με το πέρασμα της πορείας έξω από το ιταλικό υπουργείο οικονομικών και την Τράπεζα της Ιταλίας.


Μετά την απέλαση πέντε Γάλλων, χθες, η διεύθυνση της αστυνομίας της Ρώμης έκανε γνωστό ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο εντοπίσθηκαν άλλα εννέα άτομα που έφεραν σε σακίδια ξύλινα και σιδερένια δοκάρια και τους απαγορεύθηκε η συμμετοχή στην διαδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη.


«Δεν είμαστε βίαιοι, θέλουμε απλώς να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Κάποιοι θέλουν να μας παρουσιάσουν ως ταραξίες » δηλώνουν, στο μεταξύ, μέλη του κινήματος No Tav, που προσπαθούν να αποτρέψουν την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας η οποία θα πρέπει να συνδέει το Τορίνο με την γαλλική πόλη της Λυών.


Συνολικά, έχουν κινητοποιηθεί πάνω από πέντε χιλιάδες αστυνομικοί και τα μέτρα φύλαξης είναι ιδιαίτερα αυξημένα σε «ευαίσθητους στόχους» όπως το κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, την Γερουσία και την βουλή της Ρώμης. Πολλά καταστήματα του κέντρου της Ρώμης, σήμερα το απόγευμα, αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά, με κατεβασμένα τα ρολά.


Οι διαδηλωτές αποφάσισαν, σε περίπτωση προβληματικής λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων τους, να προσπαθήσουν να επικοινωνούν μέσω διαδικτύου, εκμεταλλευόμενοι τα δίκτυα ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ, ώστε να συντονιστούν καλύτερα για να απομονώσουν τυχόν «μπλακ μπλόκ» που μπορεί να επιχειρήσουν να παρεισφρήσουν στην πορεία.