ΚΟΣΜΟΣ

Κινητικότητα στο σημείο που Β. Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές

Κινητικότητα στο σημείο που Β. Κορέα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές

Η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε δύο εισόδους σήραγγας στη θέση όπου η χώρα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, μια ένδειξη ότι προετοιμάζει νέες πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.


Εικόνες από δορυφόρο που φέρουν ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου δείχνουν εργασίες εκσκαφής και την παρουσία δύο νέων εισόδων για τις σήραγγες της θέσης Πουνγκιέ-ρι, επισημαίνει το αμερικανικό κέντρο έρευνας.

Το ινστιτούτο διευκρίνισε ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι επίκειται μια νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, αλλά οι εργασίες αυτές δείχνουν σαφώς την βούληση για πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

"Οι εργασίες αυτές που είναι σε εξέλιξη, όπως και η βελτίωση ορισμένων προσαρτημένων τμημάτων στη θέση αυτή δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες δοκιμές στο μέλλον", γράφει ο ερευνητής Νικ Χάνσερ στο ιστολόγιο του ινστιτούτου 38 North.

Η χώρα, η οποία πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ενδεχομένως θέλει να κατασκευάσει μια νέα σήραγγα για μια δοκιμή ή να σκάψει για νέες εισόδους ώστε να βελτιώσει τον εξαερισμό ή την πρόσβαση σε μια ήδη υπάρχουσα σήραγγα, εκτιμά ο ερευνητής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στην τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκαλώντας ένταση και φόβους για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε επίσης εκτοξεύσει πύραυλο τον περασμένο Δεκέμβριο ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, ήταν μια κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.