ΚΟΣΜΟΣ

Χάγη:Δε μπορεί να απουσιάζει από τη δίκη του ο αντιπρόεδρος της Κένυας

Χάγη:Δε μπορεί να απουσιάζει από τη δίκη του ο αντιπρόεδρος της Κένυας

Ο αντιπρόεδρος της Κένυας, Ουίλιαμ Ρούτο δεν θα μπορεί να απουσιάζει από την δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) παρά μόνο στην περίπτωση που υποχρεούται να το κάνει λόγω «ειδικών συνθηκών», αποφάσισαν την Παρασκευή οι δικαστές.

Το εφετείο αποφάσισε ότι η απόφαση που είχε ληφθεί σε πρώτο βαθμό, βάσει της οποίας επιτρεπόταν στον αντιπρόεδρο της Κένυας να απουσιάζει από την πλειονότητα των ακροαματικών διαδικασιών, «θα πρέπει να αναιρεθεί», δήλωσε ο δικαστής του ΔΠΔ, Σανγκ-Χιουν Σονγκ.
Όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι, ωστόσο, ο κ. Ρούτο θα μπορεί στην περίπτωση «ειδικών συνθηκών» να ζητήσει να εξαιρεθεί.

Ο κ. Ρούτο είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει να αναβληθεί η δίκη του ή να συνεχιστεί απουσία του, για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση στην χώρα του μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων.

Ο 46χρονος κενυάτης αντιπρόεδρος είναι ο πρώτος εν ενεργεία υψηλόβαθμος αξιωματούχος ο οποίος δικάζεται από το ΔΠΔ. Η δίκη του άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αυτός και ο συγκατηγορούμενός του, παραγωγός του ραδιοφώνου Άραπ Σανγκ, δικάζονται για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στα μετεκλογικά επεισόδια βίας που συγκλόνισαν την Κένυα στα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008, τα οποία στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Οι δικαστές είχαν επιτρέψει αρχικώς στον κ. Ρούτο να απουσιάζει από την πλειονότητα των ακροαματικών διαδικασιών λόγω των «απαιτητικών καθηκόντων» που έχει ως αντιπρόεδρος, ωστόσο η απόφαση ανεστάλη στη συνέχεια κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα.

Η απόφαση της Παρασκευής μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο για παρόμοιο αίτημα του εισαγγελέα και για τον πρόεδρο της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα, η δίκη του οποίου - για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας - ενώπιον του ΔΠΔ αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 Νοεμβρίου.

Και γι' αυτόν είχε αποφασιστεί σε πρώτο βαθμό ότι μπορεί να μην είναι παρών στο δικαστήριο σε όλη τη διάρκεια της δίκης του.