ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Άρχισε η διαδικασία αποκατάστασης του Κολοσσαίου

Ιταλία: Άρχισε η διαδικασία αποκατάστασης του Κολοσσαίου

Η αποκατάσταση του Κολοσσαίου της Ρώμης, η οποία υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 25 εκατομμύρια ευρώ, άρχισε σήμερα μετά από σχεδόν τρία χρόνια καθυστερήσεων, όπως ανακοίνωσε ο ιταλός επιχειρηματίας που χρηματοδοτεί το εγχείρημα.

Ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ιδιοκτήτης της εταιρείας πολυτελών δερμάτινων ειδών Tod’s, συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση τον Ιανουάριο του 2011. Όμως το σχέδιο «πάγωσε» εξαιτίας μιας αγωγής που υπέβαλε εταιρεία η οποία έχασε στο διαγωνισμό και άλλων γραφειοκρατικών προσκομμάτων.

Οι εργασίας αποκατάστασης άρχισαν τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν ανακοινώθηκε παρά σήμερα. Το μνημείο αναμένεται να παραμείνει ανοικτό για το κοινό κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης, καθώς οι εργασίες θα πραγματοποιούνται κατά μικρά τμήματα.

Κατά το πρώτο στάδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2016, η μαυρισμένη από τη ρύπανση πρόσοψη του μνημείου θα καθαριστεί με ψεκασμούς νερού. Αργότερα, οι τεχνίτες θα φροντίσουν το εσωτερικό. Υπάρχουν, επίσης, σχέδια να κατασκευαστεί ένα νέο εκδοτήριο εισιτηρίων και ένα βιβλιοπωλείο.

«Χάσαμε τρία χρόνια σε ανώφελες διαμάχες κι αντιπαραθέσεις» είπε ο Ντελα Βάλε, στρεφόμενος εναντίον ορισμένων ιστορικών τέχνης και πανεπιστημιακών που εξέφραζαν φόβους περί του ότι οι συμφωνίες για χορηγίες από ιδιώτες θα οδηγήσουν στην εκμετάλλευση εθνικών μνημείων για εμπορικούς σκοπούς.

Ο επιχειρηματίας επέμεινε ότι ο οίκος Tod’s «δεν είχε κανένα απολύτως κερδοσκοπικό κίνητρο» στο σχέδιο σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση του Κολοσσαίου και ότι το χρηματοδοτεί κάνοντας μια «συμβολική χειρονομία» για να βοηθήσει την Ιταλία να ανακάμψει οικονομικά από την μακρόχρονη ύφεση με την οποία έχει βρεθεί αντιμέτωπη.

Ο Ντελα Βάλε τόνισε ακόμη ότι η Ιταλία χρειάζεται να αξιοποιήσει περισσότερο την πολιτιστική της κληρονομιά και να αναπτύξει την τουριστική βιομηχανία. Κάλεσε τις ιταλικές αρχές να διευκολύνουν άλλους επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν και άλλα σχέδια αποκατάστασης και αναστήλωσης.

«Εάν αύριο ένας Αμερικανός, ένας Άγγλος και ένας Γιαπωνέζος ή ακόμη ένας Ιταλός επιχειρηματίας αποφάσιζαν να βοηθήσουν», τότε εκείνοι θα «έφευγαν μακριά» εάν έρχονταν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία που αντιμετώπισε το σχέδιο αναστήλωσης και αποκατάστασης του Κολοσσαίου, υπογράμμισε ο Ντέλα Βάλε. «Πρέπει να αποφεύγουμε αυτού του είδους τις καταστάσεις».