ΚΟΣΜΟΣ

Η Τιμοσένκο ζητά την επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ στον Γιανουκόβιτς

Η Τιμοσένκο ζητά την επιβολή κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ στον Γιανουκόβιτς

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιβάλουν κυρώσεις στον πρόεδρο της χώρας της Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην οικογένειά του μετά την διάλυση με την βία μιας φιλοευρωπαϊκής διαδήλωσης στο Κίεβο το περασμένο Σαββατοκύριακο.

"Οι κυρώσεις με στόχο τον Γιανουκόβιτς και την οικογένειά του είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει", σημείωσε η Τιμοσένκο, αναφερόμενη στον πρόεδρο της χώρας, σε δήλωσή της την οποία μετέφερε ο δικηγόρος της.

"Χύνεται αίμα, αλλά γι' αυτόν τίποτε δεν γίνεται", πρόσθεσε ο δικηγόρος της Τιμοσένκο, Σεργκέι Βλασένκο, σε ερώτηση που του έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο.

"Αναφέρεται σε κυρώσεις στις ΗΠΑ. Όσον αφορά την ΕΕ, καλούμε να γίνουν έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς κατά του Γιανουκόβιτς και της οικογένειάς του, οι οποίοι έχουν λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία στην Ευρώπη", πρόσθεσε.

Ο Βλασένκο σημείωσε εξάλλου ότι η Τιμοσένκο είναι "πολύ αδύναμη" τώρα καθώς βρίσκεται στην δέκατη ημέρα της απεργίας πείνας που άρχισε για να διαμαρτυρηθεί μαζί με τους διαδηλωτές κατά της αλλαγής στάσης της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία ανέστειλε στα τέλη του Νοεμβρίου την υπογραφή μιας συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς την Μόσχα.

"Είναι πολύ αδύναμη σωματικά, αλλά δεν μπορούν να την λυγίσουν ψυχολογικά", σημείωσε ο Βλασένκο.