ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ένοπλοι απέκλεισαν την είσοδο της κεντρικής τράπεζας

Λιβύη: Ένοπλοι απέκλεισαν την είσοδο της κεντρικής τράπεζας

Δεκάδες λίβυοι παραστρατιωτικοί απέκλεισαν σήμερα για λίγη ώρα την είσοδο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Άλι Ζεϊντάν, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και ένα στέλεχος του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας.

Η Λιβύη παραμένει ανάστατη, με την κυβέρνηση του Ζεϊντάν να δυσκολεύεται να ελέγξει τη χώρα, που είναι γεμάτη όπλα μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

Ένοπλοι έφτασαν με αυτοκίνητα στην προκυμαία, στο κεντρικό τμήμα της Τρίπολης, κι εμπόδισαν το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας να εισέλθει στο κτίριο, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοπλοι επίσης απέκλεισαν για λίγη ώρα την είσοδο του κοντινού λιμανιού της Τρίπολης, σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα. Όμως λίγη ώρα αργότερα αυτοκίνητα εισέρχονταν ανεμπόδιστα στο χώρο του λιμανιού και η δραστηριότητα έμοιαζε να διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δεν είναι γνωστές άλλες λεπτομέρειες μέχρι στιγμής. Δεκάδες παραστρατιωτικές ομάδες που συνέβαλαν στην ανατροπή του Καντάφι το 2011 έχουν αρνηθεί να αφοπλιστούν και προβάλλουν ένα φάσμα διαφόρων πολιτικών κι οικονομικών αιτημάτων. Η κυβέρνηση του Ζεϊντάν έχει επιδιώξει να τις αφοπλίσει και να τις εντάξει στον τακτικό στρατό, προσφέροντας στα μέλη τους οικονομικά κίνητρα και θέσεις στον δημόσιο τομέα. Οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας, πολλοί εκ των οποίων ακόμη εκπαιδεύονται, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους παραστρατιωτικούς, πολλοί εκ των οποίων είναι βετεράνοι μαχών, σύμφωνα με αναλυτές.

Τον Οκτώβριο, μια παραστρατιωτική ομάδα είχε απαγάγει τον Ζεϊντάν από ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Τρίπολης και τον πήγε σε ένα κρατικό κτίριο, πριν τελικά τον απελευθερώσει.

Η κυβέρνηση της Λιβύης πασχίζει εξάλλου να αντιμετωπίσει την κατάληψη από ένοπλες ομάδες σημαντικών πετρελαιοπηγών και τερματικών σταθμών εξαγωγής αργού, που έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα από το πετρέλαιο – την σημαντικότερη κρατική πρόσοδο. Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου έχουν μειωθεί στα 110.000 βαρέλια την ημέρα, από 1 εκατ. και πλέον τον Ιούλιο.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ