ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ο λαός ζητά από τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί

Ισπανία: Ο λαός ζητά από τον Χουάν Κάρλος να παραιτηθεί

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Ισπανών θέλουν ο βασιλιάς τους να παραιτηθεί του θρόνου και να παραδώσει το στέμμα στον γιό του, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα--ημέρα των γενεθλίων του Χουάν Κάρλος--και δείχνει τη μεγάλη μείωση της δημοτικότητας του ισπανού μονάρχη.


Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος βρίσκεται στον ισπανικό θρόνο επι 38 χρόνια κι υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς μονάρχες στον κόσμο. Όπως επισημαίνει το Ρόιτερς, ο Χουάν Κάρλος απολάμβανε τον σεβασμό καθώς βοήθησε στον εκδημοκρατισμό της χώρας τη δεκαετία του 70 μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο.

Ωστόσο, παρατηρείται ολοένα και μεγαλύτερη μεταστροφή στην ισπανική κοινή γνώμη εξαιτίας της έρευνας για σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται η κόρη του, η πριγκίπισσα Κριστίνα, και ο σύζυγός της Ινιάκι Ουνδαγαρίν -- κυρίως σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και με υψηλό το ποσοστό της ανεργίας.

Ο Ουνδαγαρίν κατηγορείται για φοροδιαφυγή, παραποίηση εγγράφων και υπεξαίρεση έξι εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία την περίοδο που διετέλεσε πρόεδρος κοινωφελούς ιδρύματος, ωστόσο ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Το ποσοστό αποδοχής του βασιλιά μειώθηκε κατά πολύ τον Απρίλιο του 2012 όταν έπεσε και έσπασε το ισχίο του στη διάρκεια σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, ένα εξαιρετικά ακριβό ταξίδι το οποίο είχε κρατηθεί μυστικό πριν από το ατύχημά του και πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο σκληρών περικοπών στις δημόσιες δαπάνες.

Το 62% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κατά τη γνώμη τους ο βασιλιάς θα πρέπει να παραιτηθεί του θρόνου σε σχέση με πέρυσι που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44,7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Sigma Dos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El Mundo. Μόνο το 41,3% των ερωτηθέντων είχαν θετική άποψη ή πολύ θετική άποψη για τον βασιλιά, ενώ πριν από δύο χρόνια το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 76%.

Οι νεότεροι Ισπανοί, οι οποίοι δεν είχαν γεννηθεί επί Φράνκο, εμφανίζονται μαζικά υπέρ της παραίτησης του Χουάν Κάρλος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο 45χρονος πρίγκιπας Φελίπε διατηρεί ένα θετικό ποσοστό αποδοχής -- 66%-- και οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απάντησαν ότι η μοναρχία ενδεχομένως να ανακτήσει την καλή εικόνα της αν ο Φελίπε διαδεχτεί στον θρόνο του Χουάν Κάρλος.

Μία σειρά από επεμβάσεις στο ισχίο και στη μέση καθώς και άλλα προβλήματα υγείας έχουν πυροδοτήσει τη φημολογία ότι ο 76χρονος Χουάν Κάρλος ενδέχεται να παραιτηθεί του θρόνου. Ομως ο ίδιος, στην ομιλία του την παραμονή των Χριστουγέννων επανέλαβε ότι δεν σκοπεύει να το πράξει.