Απόλυτη φρίκη στη Συρία: Θύματα βασανιστηρίων χιλιάδες παιδιά

Απόλυτη φρίκη στη Συρία: Θύματα βασανιστηρίων χιλιάδες παιδιά

Σε απίστευτες αποκαλύψεις προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την κατάσταση στη Συρία, όσον αφορά στις επιπτώσεις της εμφύλιας σύρραξης στα παιδιά.


Δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς Άσαντ όσο και στην αντιπολίτευση στρατολογούν ανηλίκους και δεν διστάζουν σε αρκετές περιπτώσεις να τους βασανίσουν, προκειμένου να μάθουν που κρύβει ο εχθρός πολεμοφόδια και προμήθειες ή που βρίσκονται εχθρικοί στρατιώτες.

Στην έκθεση, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας, διαπιστώνεται ότι στις πρώτες φάσεις του πολέμου, που διαρκεί ήδη τρία χρόνια, βασικοί υπεύθυνοι για την κακομεταχείριση των παιδιών ήταν οι στρατιώτες των κυβερνητικών στρατευμάτων. Στη συνέχεια όμως, καθώς η σύγκρουση οξύνθηκε και η ένοπλη αντιπολίτευση οργανώθηκε καλύτερα, ξεκίνησε η κακομεταχείριση παιδιών και από την πλευρά των δυνάμεων που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Τα δεινά που έχουν υποστεί τα παιδιά της Συρίας από την έναρξη της σύγκρουσης, όπως καταγράφονται σε αυτήν την έκθεση, είναι απερίγραπτα και απαράδεκτα» αναφέρει ο Μπαν στο κείμενό του, που φέρει ημερομηνία 27η Ιανουαρίου, αλλά αναρτήθηκε την Τρίτη στο Διαδίκτυο.

Στο παρελθόν ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει και τις δύο πλευρές για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όμως αυτή είναι η πρώτη έκθεση που καταγράφει λεπτομερώς την έκταση του προβλήματος. Η έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από την 1η Μαρτίου 2011 μέχρι την 15η Νοεμβρίου 2013.Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Συρία για να γλιτώσουν από τη βία και τον πόλεμο.