Βραζιλία: Στις 312 οι δολοφονίες των ομοφυλόφιλων το 2013

Βραζιλία: Στις 312 οι δολοφονίες των ομοφυλόφιλων το 2013

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν 312 δολοφονίες ομοφυλόφιλων, διαφυλικών και διεμφυλικών ατόμων το 2013. Σημειώθηκε δηλαδή μια μείωση 7,7% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ανακοίνωσε σήμερα η Ομάδα Ομοφυλόφιλων της Μπαΐα (GGB), η οποία όμως πρόσθεσε ότι η χώρα παραμένει «πρωταθλήτρια κόσμου στα ομοφοβικά εγκλήματα».


Στη Βραζιλία σημειώνεται «μία δολοφονία κάθε 28 ώρες», καταγγέλλει η μη κυβερνητική οργάνωση που καταρτίζει στατιστικά στοιχεία για αυτού του είδους τα εγκλήματα εδώ και τριάντα χρόνια. «Η έλλειψη πολιτικών για τις σεξουαλικές μειονότητες βάφει τα χέρια των αρχών με αίμα», υπογραμμίζει.

Το 2013 τα εγκλήματα κατά των ομοφυλόφιλων παρουσίασαν αύξηση 14,7% σε σχέση με την 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε ανέλαβε την προεδρία της χώρας η Ντίλμα Ρούσεφ, επισημαίνει η οργάνωση.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι το 40% των εγκλημάτων εναντίον ομοφυλόφιλων, διαφυλικών και διεμφυλικών ατόμων που διαπράττονται στη Λατινική Αμερική γίνονται στη Βραζιλία.

Ένα νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την ομοφοβία συναντά εδώ και χρόνια την σφοδρή αντίσταση των καθολικών και των ευαγγελιστών στο κοινοβούλιο της Βραζιλίας.

Το 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που συμβιώνουν σταθερά τα ίδια δικαιώματα που έχουν τα ζευγάρια ετεροφυλόφιλων.

Εξάλλου το 2013 η δικαιοσύνη της Βραζιλίας αποφάνθηκε ότι οι αρχές που τελούν γάμους δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να παντρεύονται, όμως η κυβέρνηση δεν ψήφισε έναν νόμο προς αυτή την κατεύθυνση.