Ιράκ: Αντάρτες κατέλαβαν μια πόλη στο βορρά

Ιράκ: Αντάρτες κατέλαβαν μια πόλη στο βορρά

Σουνίτες αντάρτες ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις με δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας και κατέλαβαν για κάποιες ώρες μια πόλη στο βόρειο Ιράκ τη νύχτα της Παρασκευής, σε μια ακόμη ένδειξη της κλιμάκωσης των συγκρούσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, ανακοίνωσαν οι αρχές.


Δεκάδες αντάρτες εισέβαλαν στην πόλη αλ Σαϊνίγια, κοντά στην Μπάιτζι, 180 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, αφού βομβάρδισαν το τοπικό αρχηγείο της αστυνομίας και ενεπλάκησαν σε πολύωρες μάχες με τις υπηρεσίες ασφαλείας στη διάρκεια της νύχτας, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.

Τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικοί και δύο σουνίτες μαχητές, μέλη μιας υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση παραστρατιωτικής ομάδας. Οι αντάρτες ύψωσαν τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) σε κρατικά κτίρια στην πόλη και κατέγραψαν τη νίκη τους σε βίντεο πριν αποσυρθούν από την πόλη το πρωί.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας οι αντάρτες μετέβησαν στην πόλη από την επαρχία Άνμπαρ, όπου ο στρατός πολιορκεί την πόλη από νωρίτερα φέτος τη Φαλούτζα, αφού οι αντάρτες, περιλαμβανομένων μαχητών του ΙΚΙΛ, την κατέλαβαν.

Αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας εκτιμούν ότι το ΙΚΙΛ, που δρα επίσης στη Συρία κι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει ένα ισλαμικό κράτος σε εδάφη των δύο χωρών, θέλει να αποσπάσει την προσοχή των δυνάμεων ασφαλείας από τη Φαλούτζα και να εξαντλήσει τους πόρους του ιρακινού στρατού. «Είναι ένας πόλεμος φθοράς. . . επιδιώκουν να εξαντλήσουν τις δυνατότητες του στρατού, σύροντάς τον σε σποραδικές μάχες εδώ κι εκεί», είπε ένας αξιωματικός.

Σήμερα ο στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Σουλεϊμάν Πεκ, επίσης στο βόρειο Ιράκ, που κατέλαβαν μαχητές οι οποίοι επίσης είχαν υψώσει τη σημαία του ΙΚΙΛ, είπαν αξιωματικοί των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας. Τρία χωριά στην περιοχή γύρω από την πόλη αυτή, 60 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών, κατά τις ίδιες πηγές.