ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Έκρυθμη η κατάσταση στη Βενεζουέλα

Κρίσιμη αναταραχή συνεχίζει να επικρατεί στη Βενεζουέλα με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να συνεχίζονται και την κυβέρνηση Μαδούρο να κατηγορεί την αντιπολίτευση για απόπειρα πραξικοπήματος.

Δυο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις της 12ης Φεβρουαρίου (συνολικά οι νεκροί ξεπερνούν τους 13) και 5 πράκτορες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι ευθύνονται για το θάνατο των δυο διαδηλωτών, ανακοίνωσε την Τετάρτη το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Οι 5 πράκτορες κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης, παράνομη χρήση όπλων, παρακώλυση της δικαιοσύνης και άλλες κατηγορίες για τους θανάτους των Μπαζίλ Ντα Κόστα και Χουάν Μοντόγια, οι οποίοι πυροβολήθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι 5 άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα θα παραμείνουν υπό κράτηση στην έδρα της Σεμπίν, την υπηρεσία πληροφοριών της Βενεζουέλας. Δύο ακόμη πράκτορες της Σεμπίν έχουν συλληφθεί σε σχέση με τους θανάτους και αναμένεται να αντιμετωπίσουν παρόμοιες κατηγορίες για ανθρωποκτονία, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μαδούρο είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι οι πράκτορες της Σεμπίν παράκουσαν τις εντολές να παραμείνουν στην έδρα τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, αντί να βγουν οπλισμένοι στους δρόμους. Ο διευθυντής της Σεμπίν, Μανουέλ Μπερνάλ απολύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών από την αναζωπύρωση του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Μαδούρο αγγίζει τους 13.

Φοιτητές και άλλοι αντίπαλοι του προέδρου Νικολά Μαδούρο, απαιτούν την παραίτησή του διαμαρτυρόμενοι για τον υψηλό πληθωρισμό, τα συγκλονιστικά επίπεδα των βίαιων εγκλημάτων και τις ελλείψεις στα τρόφιμα.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μαδούρο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μόλις 10 μήνες, αν και όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters δεν υπάρχει κανένα σημάδι που υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να ανατραπεί από την κυβέρνηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν και ο Πάπας Φραγκίσκος έκαναν την Τετάρτη έκκληση για τερματισμό της βίας στη Βενεζουέλα και προέτρεψαν τους πολιτικούς να αναλάβουν ηγετικό ρόλο προκειμένου να καταλαγιάσουν οι χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα εδώ και μία δεκαετία.