ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα

Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των νεκρών με πληροφορίες να κάνουν λόγο για 18 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους. Προβληματισμός από ΗΠΑ και ΟΗΕ.


Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας θα συναντηθεί με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στη Γενεύη την ερχόμενη Τρίτη την ώρα που αυξάνονται οι διεθνείς πιέσεις για σε κυβέρνηση και διαδηλωτές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές των τελευταίων δέκα ετών και στον ένα μήνα που βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης, η υψηλή εγκληματικότητα και η ακρίβεια κατεβάζουν καθημερινά στους δρόμους τους πολίτες της Βενεζουέλας οι οποίοι ζητούν την παραίτηση του προέδρου Νικολά Μαδούρου.

Εν τω μεταξύ ο Μαδούρο κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις με στόχο την πρόκληση πραξικοπήματος για την ανατροπή του.

Την ίδια ώρα οι αντίπαλοί του κατηγορούν το στρατό και φιλοκυβερνητικές ένοπλες ομάδες ότι επιτίθενται στου διαδηλωτές.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η επικεφαλής του τομέα για τα ανθρώπινα δικαιώματα του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους πρόσφατους θανάτους και τόνισε ότι οι ανταλλαγή ύβρεων και κατηγοριών μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών δεν βοηθούν την κατάσταση.

Εν το μεταξύ όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι εργάζονται στενά με την Κολομβία και άλλες χώρες για να εξετάσουν εάν είναι δυνατό να υπάρξει διαμεσολάβηση ώστε οι δύο αντίπαλες πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.