ΚΟΣΜΟΣ

Ρουάντα: Η χώρα πενθεί τα θύματα της γενοκτονίας, 20 χρόνια μετά

Ρουάντα: Η χώρα πενθεί τα θύματα της γενοκτονίας, 20 χρόνια μετά

Ξεκίνησαν σήμερα στη Ρουάντα οι εκδηλώσεις μνήμης, οι οποίες θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, για τα 800.000 θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε πριν από 20 χρόνια στην χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής.


Πολλοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της Αφρικής, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης παρέστησαν σε μια επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Αμχόρο στην πρωτεύουσα, Κιγκάλι, προκειμένου να εκφράσουν την οδύνη τους για «το χειρότερο έγκλημα όλων των εποχών» κατά τη διάρκεια του οποίου εξτρεμιστές Χούτου σφάγιασαν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη της φυλής Τούτσι, μιας εθνικής μειονότητας, χρησιμοποιώντας ματσέτες και ξύλινα ρόπαλα.

«Σήμερα η Ρουάντα θυμάται εκείνους που έχασαν τις ζωές τους στη γενοκτονία και προσφέρει παρηγοριά σε εκείνους που επέζησαν» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Πολ Καγκάμε.

«Καμία χώρα, στην Αφρική ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, δεν χρειάζεται να γίνει μια νέα Ρουάντα», προσέθεσε ο ίδιος.

Ο Καγκάμε υπογράμμισε επίσης ότι παρά τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ των φυλών Χούτου και Τούτσι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το κράτος δεν θα μπορέσει ποτέ «να αποκαταστήσει όσα χάσαμε».

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν χαρακτήρισε τη γενοκτονία «μία από τις σκοτεινότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας».

«Ο ΟΗΕ θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά περισσότερα, θα έπρεπε να είχε κάνει πολλά περισσότερα. Μια γενιά μετά, το όνειδος εξακολουθεί να πλανάται (από πάνω μας)», τόνισε ο Μπαν.

«Η γενοκτονία της Ρουάντας θα μπορούσε να έχει αποτραπεί. Ο κόσμος απέτυχε (να βοηθήσει) στη Ρουάντα» είπε από την πλευρά του η πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι Ζούμα.

Διαβάστε επίσης: Ρουάντα: Η Γαλλία να πει την αλήθεια για το ρόλο της στη γενοκτονία