ΚΟΣΜΟΣ

Καμπανάκι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν

Καμπανάκι για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αζερμπαϊτζάν

Για επιδείνωση της κατάστασης αναφορικά με τον σεβασμό στην ελευθερία της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι στο Αζερμπαϊτζάν, κάνει λόγο ο Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς.

Αμείωτες συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες και επιλεκτικές διώξεις δημοσιογράφων, μπλόγκερ, ακτιβιστών και γενικώς των προσώπων που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις στο Αζερμπαϊτζάν, σημειώνει σε έκθεση του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Επίτροπος Μούιζνιεκς.

Αυτό είναι απαράδεκτο και θα πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν όλοι όσοι κρατούνται στις φυλακές εξαιτίας των απόψεων που εξέφρασαν, υπογραμμίζει ο Επίτροπος.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η μη αποποινικοποίηση της δυσφήμισης αποτελεί σοβαρό εμπόδιο, για την εναρμόνιση των αρχών του Αζερμπαϊτζάν με την νομολογία του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί ούτως ώστε να αποποινικοποιηθεί η δυσφήμηση πλήρως και να εξασφαλισθεί ότι θ' αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από ανάλογες αστικές κυρώσεις», καταλήγει σ' αυτό το σημείο ο Επίτροπος.

Ένας άλλος λόγος ανησυχίας για τον κ. Μούιζνιεκς είναι, οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, με βάση τον Νόμο της 3ης Φεβρουαρίου 2014, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτός ο νέος νόμος επιδεινώνει μια ήδη περίπλοκη κατάσταση στην οποία οι δραστηριότητες των ΜΚΟ ήταν δυσανάλογα περιορισμένες. Οι αρχές θα πρέπει να διευκολύνουν, αντί να περιπλέκουν, τις διοικητικές απαιτήσεις για τις ΜΚΟ», τονίζει ο Επίτροπος.

Επιπλέον, προσθέτει ο Επίτροπος, μια σειρά από ειρηνικές διαμαρτυρίες έχουν προσφάτως διαλυθεί από την αστυνομία, μερικές φορές με τη χρήση δυσανάλογης ισχύος, και οι συμμετέχοντες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε διοικητική κράτηση και πρόστιμα.

Τέλος ο Επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του, για τον τρόπο που γίνονται οι κατεδαφίσεις σπιτιών στο Αζερμπαϊτζάν και καλεί τις αρχές να εξασφαλίσουν ότι «όλα τα πρόσωπα που επηρεάζονται από απαλλοτριώσεις θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μια αποτελεσματική ικανοποίηση σε εθνικό επίπεδο», επισημαίνοντας ότι «τυχόν περαιτέρω απαλλοτριώσεις και κατεδαφίσεις, θα πρέπει να διεξάγονται με νόμιμο και διαφανή τρόπο και να συνοδεύονται από δίκαιες αποζημιώσεις προς τους δικαιούχους των ακινήτων στην τιμή του της αγοράς».

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: «Αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διέταξε ο Τουρτσίνοφ