ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: «Διπλές» εκλογές διεξάγονται την Κυριακή

ΠΓΔΜ: «Διπλές» εκλογές διεξάγονται την Κυριακή

Άνετη επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι και επανεκλογή του Γκιόργκι Ιβάνοφ στο προεδρικό αξίωμα της χώρας αναμένεται να προκύψει από τις «διπλές» εκλογές που θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ την Κυριακή 27 Απριλίου.


Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών στα Σκόπια, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE αναμένεται όχι μόνο να διατηρήσει τη δύναμη του από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί στη χώρα τον Ιούνιο του 2011 (είχε εκλέξει 56 βουλευτές), αλλά και να την αυξήσει, φθάνοντας ίσως και τους 62 βουλευτές, κάτι που θα σήμανε αυτοδυναμία στη Βουλή της ΠΓΔΜ η οποία αριθμεί 123 έδρες.

Μείωση της δύναμης του αναμένεται να υποστεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, ο οποίος στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε 42 έδρες.

Μεταξύ των αλβανικών κομμάτων αναμένεται να επικρατήσει το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο φέρεται να έχει σαφές προβάδισμα έναντι του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE του Ν.Γκρούεφσκι αποκτήσει αυτοδυναμία στη Βουλή από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, θα συμμαχήσει με ένα αλβανικό κόμμα στην κυβέρνηση της χώρας, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στην ΠΓΔΜ, όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Άλλωστε σε όλες τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ συμμετέχει πάντοτε ένα αλβανικό κόμμα.

Η προεκλογική εκστρατεία των τελευταίων ημερών χαρακτηρίστηκε από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκτεταμμένη διαφθορά της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι και για σκηνικό που κάθε άλλο παραπέμπει σε ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές . Οι κατηγορίες αυτές απορρίφθηκαν από το VMRO-DPMNE, το οποίο υποστήριξε ότι η αντιπολίτευση αναζητά «άλλοθι» για τη διαφαινόμενη συντριβή της στις εκλογές της Κυριακής.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές διεξάγεται την Κυριακή και ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, στον οποίο συμμετέχουν ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο υποψήφιος του SDSM Στέβο Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που είχαν διεξαχθεί στις 13 Απριλίου και στον οποίο συμμετείχαν τέσσερις υποψήφιοι, ο κ.Ιβάνοφ είχε έρθει πρώτος, με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων από τον κύριο αντίπαλο του Στέβο Πεντάροφσκι

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ, μποϋκοτάρει τις προεδρικές εκλογές, καθώς η πρότασή του για έναν κοινό προεδρικό υποψήφιο ευρύτερης αποδοχής απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Μπλεγμένος σε σκάνδαλο ο Γκρουέφσκι