ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από το κυβερνών κόμμα "Θετική Σλοβενία", λίγες μέρες μετά την ήττα της από τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας και ιδρυτή του κόμματος, Ζόραν Γιάνκοβιτς στο εκλογικό συνέδριο για την ηγεσία.


Παρά τα σχέδιά της να παραιτηθεί από πρωθυπουργός, η κ. Μπράτουσεκ είπε ότι θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο προς το παρόν και ότι προτίθεται να απομακρυνθεί αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές πριν από το καλοκαίρι.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ είπε ότι προτού λάβει σημαντικές αποφάσεις σκοπεύει να συζητήσει με τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού ώστε να εξευρεθεί καλή λύση για τη χώρα.

Η κ. Μπράτουσεκ κρατούσε τα χαρτιά της ερμητικά κλειστά από την Παρασκευή, όταν διεξήχθη το συνέδριο του κόμματος και σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας, Μπορούτ Παχόρ.

Εκτός από την Άλενκα Μπράτουσεκ και άλλα στελέχη του κόμματος "θετική Σλοβενία" αναμένεται να αποχωρήσουν τις επόμενες μέρες.

Την αναταραχή στη σλοβενική πολιτική σκηνή τις τελευταίες μέρες προκάλεσε η επιστροφή του δημάρχου Λιουμπλιάνας, Ζόραν Γιάνκοβιτς στην ηγεσία του κόμματος του κόμματος "Θετική Σλοβενία".

Ο Ζόραν Γιάνκοβιτς αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την προεδρία με αίτημα των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς τον κατηγόρησε για κατάχρηση θέσης και φοροδιαφυγή.

Η επιστροφή του Ζόραν Γιάνκοβιτς δεν προκάλεσε μόνο κυβερνητική κρίση αλλά και διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος στην παράταξη που παραμένει πιστή στην Μπράτουσεκ και σε εκείνους που στηρίζουν τον δήμαρχο Λιουμπλιάνας.

Διαβάστε επίσης: Σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στη Σλοβενία