ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Σουδάν: Ανακωχή για ένα μήνα «ηρεμίας» με τους αντάρτες

Ν. Σουδάν: Ανακωχή για ένα μήνα «ηρεμίας» με τους αντάρτες

Το Νότιο Σουδάν υπέγραψε συμφωνία με τους αντάρτες για "ένα μήνα ηρεμίας" ο οποίος θα αρχίσει τη Δευτέρα ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που έχουν παγιδευτεί εξαιτίας της σύγκρουσης που διαρκεί ήδη τέσσερις μήνες, να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές και να φυτέψουν σοδειές, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.


Με τη συμφωνία ανανεώνεται επίσης η δέσμευση των εμπολέμων πλευρών να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, καθώς ο ΟΗΕ προειδοποιεί για ενδεχόμενο λιμό.Η συμφωνία ήρθε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Τζούμπα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και αποτελεί ένα σπάνιο σημάδι προόδου έπειτα από μήνες ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Κέρι, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Ανγκόλας, απείλησε εξάλλου τους εμπολέμους του Νότιου Σουδάν με σοβαρές συνέπειες αν δεν σεβαστούν τις υποσχέσεις τους για κατάπαυση του πυρός.

"Το λέω καθαρά: αν το ένα ή το άλλο από τα μέρη αρνηθεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του, (. . .) ίσως να μην υπάρξουν μόνο κυρώσεις, αλλά και σοβαρές συνέπειες", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πριν αναχωρήσει από την Ανγκόλα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Αφρική.

Ερωτηθείς τι εννοεί λέγοντας "συνέπειες", ο Κέρι παρέμεινε αόριστος λέγοντας: "Η διεθνής κοινότητα ζητάει λογαριασμό για τις ωμότητες, υπάρχουν κυρώσεις, υπάρχουν τα στρατεύματα διατήρησης της ειρήνης, υπάρχουν πολλές δυνατότητες".

"Τα μέρη (κυβέρνηση και ανταρτικά στρατεύματα) πρέπει να αναγνωρίσουν πως έχουν υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης των εχθροπραξιών. Τα δύο μέρη. Και η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει πως αυτή θα γίνει σεβαστή, στέλνοντας επιπλέον στρατεύματα", δήλωσε.

"Ενθαρρύνουμε τους δύο ηγέτες να επωφεληθούν της παρούσας στιγμής για να προσπαθήσουν να κάνουν ειρήνη, για το λαό τους", πρόσθεσε ο Κέρι.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι δήλωσε πως "οι ΗΠΑ καταδικάζουν την παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από τις κυβερνητικές δυνάμεις του Νότιου Σουδάν".

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση αυτή –πιθανόν δεκάδες χιλιάδες, αλλά δεν υπάρχουν ακριβείς απολογισμοί– ενώ τουλάχιστον 1,2 εκατομμύριο Νοτιοσουδανοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Το Νότιο Σουδάν οδηγείται στην καταστροφή