ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο πρόεδρος Ροχανί προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχτεί ένα «πυρηνικό απαρτχάιντ»

Ιράν: Ο πρόεδρος Ροχανί προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχτεί ένα «πυρηνικό απαρτχάιντ»

Το Ιράν δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα "πυρηνικό απαρτχάιντ" και να αποκηρύξει το πυρηνικό πρόγραμμά του, όμως είναι έτοιμο να επιδείξει "μεγαλύτερη διαφάνεια", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί, ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις.


Το Ιράν αρνείται να αποκηρύξει το δικαίωμά του σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς και να αποδεχτεί τον περιορισμό του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου, όπως του ζητήθηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) θα επαναλάβουν την Τρίτη τις διαπραγματεύσεις τους στη Βιέννη προκειμένου να καταλήξουν σε μια οριστική συμφωνία για το θέμα αυτό.

"Θέλουμε να φροντίσουμε για το συμφέρον του ιρανικού έθνους και δεν θα αποδεχτούμε ένα πυρηνικό απαρτχάιντ", είπε ο Ροχανί σε ομιλία που εκφώνησε στην έδρα του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΟΙΕΑ). "Η πυρηνική τεχνολογία και η επιστήμη μας δεν μπαίνουν στο τραπέζι" των διαπραγματεύσεων, σημείωσε, τονίζοντας: "Αυτό που μπορούμε να προτείνουμε στη διεθνή κοινότητα είναι περισσότερη διαφάνεια".

"Θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι οι εχθροί μας ψεύδονται" όταν κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, πρόσθεσε ο Ροχανί, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις είναι να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα της Τεχεράνης θα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, ούτως ώστε να προχωρήσει η Δύση στην άρση των διεθνών κυρώσεων που "στραγγαλίζουν" την οικονομία του Ιράν.

Διαβάστε επίσης: «Επέζησε» πρότασης μομφής ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών