ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών

Το Κίεβο δεν επιβεβαιώνει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι το Κίεβο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα των δύο χωρών.


"Ελπίζουμε ότι οι δηλώσεις των Ρώσων πολιτικών σύμφωνα με τις οποίες τα (ρωσικά) στρατεύματα θα αποσυρθούν από τα σύνορα με την Ουκρανία δεν θα παραμείνουν νεκρό γράμμα", είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

"Στην παρούσα στιγμή δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε" την αποχώρηση, πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ουκρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της συνοριοφυλακής μετέδωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν υποχωρήσει σε βάθος τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή να επιστρέψουν οι στρατιώτες στις βάσεις τους, όμως ούτε το ΝΑΤΟ ούτε οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν αυτήν την αποχώρηση. Σήμερα το πρωί το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας για την αποχώρησή τους.

Αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή στην Ουκρανία ο Σταϊνμάγερ επανέλαβε ότι αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα και "μια πραγματική ευκαιρία για μια νέα αρχή" στη χώρα αυτή.

"Ελπίζουμε ότι αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν την αρχή για τη σταθεροποίηση της Ουκρανίας", είπε παραδεχόμενος ωστόσο ότι υπάρχουν και ορισμένοι "πραγματικοί κίνδυνοι". "Σε κάποιες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι αυτονομιστές θέλουν να παρεμποδίσουν τις εκλογές", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Διαβάστε επίσης: Φόβοι για επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία