Χάγη: Καταδίκη του ηγέτη ανταρτών στη ΛΔ του Κονγκό

Newsroom Newsroom

Χάγη: Καταδίκη του ηγέτη ανταρτών στη ΛΔ του Κονγκό

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον πρώην αρχηγό παραστρατιωτικής ομάδας του Κονγκό Ζερμέν Κατάνγκα σε κάθειρξη 12 ετών για συνέργεια στην επίθεση και καταστροφή χωριού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.


"Το δικαστήριο ορίζει ποινή 12ετούς κάθειρξης", δήλωσε ο δικαστής Μπρούνο Κότε, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος κατά την οποία ο Κατάγκα ήταν προφυλακισμένος, δηλαδή περί τα επτά χρόνια, θα προσμετρηθεί στην ποινή.

Στις αρχές Μαρτίου, οι δικαστές του ΔΠΔ είχαν αποφανθεί ότι ο Κατάνγκα, 36 ετών, ήταν ένοχος για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας γιατί διευκόλυνε και συντόνιζε την προμήθεια όπλων στα μέλη της παραστρατιωτικής του ομάδας στο Ιτούρι του βορειοανατολικού Κονγκό, όπου διάφορες ένοπλες οργανώσεις συγκρούονται μεταξύ τους διεκδικώντας τον φυσικό του πλούτο.

"Το δικαστήριο θεωρεί ότι η ποινή έχει δύο βασικές λειτουργίες: την τιμωρία και τον τρόπο αναγνώρισης της ζημίας και των δεινών των θυμάτων", εξήγησε ο δικαστής Κότε, επικαλούμενος την επίθεση του Μπόγκορο.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2003, οι δυνάμεις του Ζερμέν Κατάνγκα είχαν επιτεθεί στο χωριό τις πρώτες πρωινές ώρες, λεηλατώντας, βιάζοντας γυναίκες και σκοτώνοντας σχεδόν 200 ανθρώπους, με μαχαίρια ή πυροβόλα όπλα.

Ο Κατάνγκα, το υποκοριστικό του οποίου ήταν Σίμπα (λιοντάρι), ήταν ο διοικητής των Πατριωτικών Δυνάμεων Αντίστασης στο Ιτούρι, της παραστρατιωτικής ομάδας που είχε ιδρύσει το 2002 με υποστήριξη από την Ουγκάντα, και της οποίας πολλά μέλη από τις εθνότητες Λεντού και Νγκίτι θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή σε σφαγές εθνοτικού χαρακτήρα κατά των Χέμα, μιας άλλης εθνότητας της περιφέρειας.

Για να αποφασίσουν την ποινή αυτή, οι δικαστές επιβεβαίωσαν τον εθνοτικό χαρακτήρα της επίθεσης και της αγριότητας αυτής: "ο τόπος είχε γεμίσει πτώματα", δήλωσε ο δικαστής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved