ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κινδύνευε η ζωή του στρατιώτη που ανταλλάχθηκε για 5 Ταλιμπάν

ΗΠΑ: Κινδύνευε η ζωή του στρατιώτη που ανταλλάχθηκε για 5 Ταλιμπάν

Στη Γερμανία έφθασε ο Αμερικανός λοχίας Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από 5 χρόνια ομηρίας του στο Αφγανιστάν.

Ο λοχίας Μπέργκνταλ, 28 ετών, έφθασε το πρωί στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Λάντστουλ, όπου θα συνεχίσει «τη διαδικασία αποκατάστασης στον κατάλληλο για εκείνον ρυθμό», σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου. Δεν έχει οριστεί καμία συγκεκριμένη διάρκεια για αυτή τη διαδικασία διευκρίνισε το νοσοκομείο, το προσωπικό του οποίου είναι «ευαισθητοποιημένο σε αυτό που ο λοχίας Μπέργκνταλ πέρασε».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, υπερασπίστηκε την ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν, η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση του Αμερικανού στρατιώτη, υπογραμμίζοντας ότι η ζωή του Μπέργκνταλ διέτρεχε κίνδυνο.

Ανώτατα στελέχη του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Γερουσία των ΗΠΑ, πάντως, κατέκριναν την αποφυλάκιση των 5 Αφγανών κρατουμένων από το Γκουαντάναμο ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του 28χρονουκατηγορώντας τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που απαιτεί η Γερουσία να ενημερώνεται για τους κρατούμενους που αποφυλακίζονται από την αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Οι ΗΠΑ είχαν λάβει πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι «η ασφάλεια και η υγεία του λοχία Μπέργκνταλ διέτρεχαν κίνδυνο και ειδικά ότι η υγεία του επιδεινωνόταν» υποστήριξε ο Χέιγκελ κατά τη διάρκεια της πτήσης προς το Αφγανιστάν όπου πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη.

«…Έπρεπε να τον απομακρύνουμε από εκεί κυρίως για να σώσουμε τη ζωή του» σημείωσε ο Χέιγκελ σύμφωνα με δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση για το Αφγανιστάν.

Οι 5 Ταλιμπάν θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο.
Τα 5 στελέχη των Ταλιμπάν που αποφυλακίστηκαν από το Γκουαντάναμο θα πρέπει να παραμείνουν για ένα χρόνο στο Κατάρ, όπου έφθασαν σήμερα, επιβεβαίωσε μια πηγή από το Κατάρ.

«Θα παραμείνουν στο Κατάρ για ένα χρόνο», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο απαντώντας σε ερώτηση για τις εγγυήσεις που δόθηκαν στις ΗΠΑ όσον αφορά στην ανταλλαγή τους με τον Αμερικανό στρατιώτη.

Οι 5 άνδρες έφθασαν το απόγευμα τοπική ώρα στη Ντόχα, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Σε μια συνέντευξη τύπου την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Χάλεντ αλ Ατίγια, δεν αποκάλυψε τις συνθήκες της ανταλλαγής, ενώ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του έδρασε, σε αυτήν την υπόθεση, με «ανθρωπιστική ανησυχία».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έκρινε ότι η μεταφορά στο Κατάρ των 5 κρατουμένων από το Γκουαντάναμο είναι παράνομη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των πρώην στελεχών του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

«Η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε Αφγανούς πολίτες στο Κατάρ χωρίς την προηγούμενη συμφωνία της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, γεγονός που αντιτίθεται στους διεθνείς κανόνες», υπογράμμισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών του Αφγανιστάν.

Συνεπώς η αφγανική κυβέρνηση «ζητάει την απελευθέρωση των πολιτών της προκειμένου να μπορέσουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να απολαύσουν την ελευθερία τους», προσέθεσε το υπουργείο.

Διαβάστε ακόμα:

Καμπότζη: 7 άτομα έχασαν τη ζωή τους για 50 λεπτά!