ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζει τις απειλές για νέες κυρώσεις ο Ομπάμα

Συνεχίζει τις απειλές για νέες κυρώσεις ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της» στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου «να σταματήσουν τις επιθέσεις» που εξαπολύουν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά και να «προληφθεί η είσοδος μαχητών και οπλισμού» στην περιοχή.


Ο Ομπάμα προειδοποίησε παράλληλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Βαρσοβία εναντίον οποιασδήποτε νέας ρωσικής «πρόκλησης» στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι έχουν προετοιμαστεί για να επιβάλουν τις ενδεχόμενες νέες κυρώσεις στη Ρωσία, εάν η Μόσχα συνεχίσει να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία. «Η όποια νέα πρόκληση θα σημάνει νέα κόστη για τη Ρωσία, περιλαμβανομένων, εάν χρειάζεται, νέων κυρώσεων».

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να απειλήσει τη Μόσχα, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μετά τη ρωσική επέμβαση στη χώρα αυτή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναγνωρίσει ως «νόμιμες» τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.
Παράλληλα ο Ομπάμα κάλεσε τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι.

«Βλέπουμε μια συνεχή πτώση, αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις στρατιωτικές δαπάνες των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες φθίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Ομπάμα είπε εξάλλου ότι πήγε στην Πολωνία για να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια των συμμάχων τους.

Διαβάστε επίσης: Ομπάμα: Θα στείλει στρατό στην Ευρώπη