ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Θα στείλει στρατό στην Ευρώπη

Ομπάμα: Θα στείλει στρατό στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος κατά την έναρξη μιας τετραήμερης ευρωπαϊκής περιοδείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.


Ο Ομπάμα θα ζητήσει από το Κογκρέσο να υποστηρίξει μια "πρωτοβουλία για να καθησυχασθεί η Ευρώπη" ύψους μέχρι 1 δισεκ. δολάρια για την εκ περιτροπής ανάπτυξη νέων αμερικανικών χερσαίων, αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένων "αναπτύξεων μεγαλύτερης διάρκειας" στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

"Επανεξετάζουμε την παρουσία των δυνάμεών μας στην Ευρώπη υπό το φως των νέων προκλήσεων για την ασφάλεια στην ήπειρο", προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. "Οι προσπάθειες αυτές δεν θα γίνουν σε βάρος άλλων αμυντικών προτεραιοτήτων, όπως της προσήλωσής μας στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού".

Η πρωτοβουλία αυτή θα χρησιμεύσει επίσης για να αναπτυχθούν οι δυνατότητες χωρών που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και ο Μόλδοβας, ώστε να τους επιτραπεί να συνεργασθουν με τις ΗΠΑ και με τους δυτικούς συμμάχους τους και να ενισχύσουν την άμυνά τους, αναφέρει ακόμη ο Λευκός Οίκος.

Το πρακτορείο Ρόιτερς επισημαίνει πως στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος δεν υπόσχεται ωστόσο αύξηση της μόνιμης αμερικανικής παρουσίας, όπως ζητούν μερικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε επίσης: Ο Ομπάμα «δεσμεύεται» για την ασφάλεια της Αν. Ευρώπης