ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Δολοφονήθηκε Ελβετός εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού

Λιβύη: Δολοφονήθηκε Ελβετός εργαζόμενος του Ερυθρού Σταυρού

Ένας Ελβετός, ο οποίος βρισκόταν στη Λιβύη για λογαριασμό της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) δολοφονήθηκε από ενόπλους οι οποίοι σταμάτησαν το όχημά του ενώ βρισκόταν σε μια αποστολή στη Σύρτη, 500 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της λιβυκής Επιτροπής της Ερυθράς Ημισελήνου.

Ο Μίχαελ Γκρόιμπ, 42 ετών, Ελβετός υπήκοος, «δολοφονήθηκε προς το μεσημέρι από ένοπλους άνδρες» στη Σύρτη, ανέφερε μια ανακοίνωση της ΔΕΕΣ.

«Η ΔΕΕΣ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την επίθεση», δήλωσε – μέσω ανακοίνωσης - ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Ιβ Ντακόρ. «Ο Μίχαελ έφευγε από μια συνάντηση με δύο συναδέλφους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έγινε στόχος ενόπλων. Ο Μίχαελ τραυματίστηκε θανάσιμα», πρόσθεσε.

«Είμαστε εμβρόντητοι και αγανακτισμένοι», συνέχισε, διευκρινίζοντας πως το θύμα ήταν ένας εργαζόμενος στην ανθρωπιστική οργάνωση, ο οποίος «είχε αφιερώσει εδώ και πολλά χρόνια τη ζωή του στο να βοηθά τους άλλους».

Ο Γκρόιμπ εργαζόταν για επτά και πλέον χρόνια στη ΔΕΕΣ, ενώ είχε συμμετάσχει σε αποστολές στο Ιράκ, στο Σουδάν, στην Υεμένη και στη Γάζα. Είχε σταλεί στη Μισράτα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ, η οποία απέκτησε μόνιμη παρουσία στη Λιβύη το 2011, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προσφέρει βοήθεια στους φυλακισμένους και να αναζητεί αγνοούμενους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ εξέφρασε την «κατάπληξη και την έντονη συγκίνησή» του για το θάνατο του στελέχους της ΔΕΕΣ, καταδικάζοντας «έντονα κάθε παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών κανόνων».

Ο Μοχάμεντ Μουστάφα αλ Μισράτι, ένα στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου, διευκρίνισε ότι ο Ελβετός δολοφονήθηκε ενώ «πραγματοποιούσε μια επίσκεψη στη Σύρτη».

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα γραφεία της ΔΕΕΣ στη Μισράτα και στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, είχαν γίνει στόχος επιθέσεων το 2012, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Οι επιθέσεις είχαν αποδοθεί από τις αρχές σε ριζοσπαστικές ισλαμιστικές οργανώσεις.

Ρουκέτα έπληξε το γραφείο του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες πρωινές ώρες η έδρα της κυβέρνησης της Λιβύης, όπου εγκαταστάθηκε αυτή την εβδομάδα ο μεταβατικός πρωθυπουργός Άχμεντ Μίτιγκ — ο οποίος αμφισβητείται έντονα — δέχθηκε επίθεση με ρουκέτα, η οποία προκάλεσε υλικές ζημιές αλλά όχι ανθρώπινα θύματα, όπως δήλωσαν πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση.


Η επίθεση είχε στόχο τον τρίτο όροφο του κτιρίου, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της Τρίπολης. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός δεν βρισκόταν στο χώρο την ώρα που έγινε η επίθεση, όπως είπε ένας από τους συμβούλους του στους δημοσιογράφους.

Πάντως παρά την επίθεση, ο Μίτιγκ πήγε στο γραφείο και συναντήθηκε με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, σύμφωνα με έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίθεση καμικάζι τραυμάτισε ελαφρά τον στρατηγό Χάφταρ

Η επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι που επέβαινε σε αυτοκίνητο στη Βεγγάζη νωρίς το απόγευμα, σε ένα στρατόπεδο των δυνάμεων ενός αποστάτη στρατηγού του Καντάφι, του Χαλίφα Χάφταρ, είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν τουλάχιστον άλλοι 23, σύμφωνα με μια ιατρική πηγή.

Ο στρατηγός Χάφταρ κήρυξε πόλεμο στους ισλαμιστές ενόπλους που ελέγχουν τμήματα της Βεγγάζης, στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, όπως και άλλες περιοχές της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ στη βόρεια Αφρική, ενώ δυνάμεις πιστές στον ίδιο εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον τους.

Η επίθεση καμικάζι εναντίον της ζωής του στρατηγού Χάφταρ είναι η πρώτη του είδους που καταγράφεται με στόχο τον Λίβυο απόστρατο αξιωματικό, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τη μεταβατική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να καταλάβει την εξουσία με «πραξικόπημα» με τη λεγόμενη «Επιχείρηση Αξιοπρέπεια» που έχει αρχίσει.

Ο Χάφταρ ορκίστηκε εκδίκηση

«Αυτοί οι τρομοκράτες δολοφόνοι δεν κατάφεραν και δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν κανέναν από τους στόχους τους. Θα πληρώσουν ακριβά», είπε ο Χάφταρ, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό αλ Μαρτζ. «Η υγεία μας είναι καλή και το ηθικό μας ακμαίο. Η απάντηση θα είναι πιο δυνατή από αυτό που έκαναν», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, σε συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Χάφταρ και ισλαμιστές στη Βεγγάζη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΜΕ στη Λιβύη.

Διαβάστε ακόμα:

Συρία: Τουλάχιστον 3 νεκροί στους πανηγυρισμούς για Άσαντ!

Ριάνα: Twerking με το διάφανο φόρεμα! Πόσο να αντέξει κανείς! (video+photos)

ΑΤΙΑ στη Βρετανία: Φλεγόμενη μπάλα «χορεύει» στον ουρανό! (video+photos)