ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Νέο πολύνεκρο κύμα επιθέσεων

Ιράκ: Νέο πολύνεκρο κύμα επιθέσεων

Τουλάχιστον 35 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, τα 28 από τα οποία σε διπλή επίθεση στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι επιθέσεις τζιχαντιστών έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Η βία στο Ιράκ έχει αναζωπυρωθεί φθάνοντας σε επίπεδα 2008, όταν έβγαινε από έναν διαθρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, έπειτα από την αμερικανική εισβολή το 2003.

Η έκρηξη μιας βόμβας και κατόπιν μια επίθεση καμικάζι που οδηγούσε ένα φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στοίχισε τη ζωή σε 28 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 148 στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ. Η διπλή επίθεση είχε στόχο ένα σημείο ελέγχου κοντά στην έδρα της τοπικής οργάνωσης της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, του κόμματος του προέδρου του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ένα αξιωματούχος στην περιοχή, ο Σαλάλ Άμπντουλ, προσθέτοντας πως οι υλικές ζημιές είναι «σημαντικές».

Μια ακόμη επίθεση καμικάζι ο οποίος οδηγούσε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά, στοχεύοντας ένα σημείο ελέγχου του στρατού, σκότωσε δύο στρατιώτες και τραυμάτισε πέντε στην Μπακούμπα, βόρεια της Βαγδάτης, την ίδια ώρα που δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις στην πρωτεύουσα.

Στη Μοσούλη, 300 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, η έκρηξη ενός βυτιοφόρου φορτηγού κοντά σε μια θέση του στρατού είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις στρατιώτες και να τραυματιστούν άλλοι 13, σύμφωνα με έναν αντισυνταγματάρχη της αστυνομίας και έναν εργαζόμενο στο νεκροτομείο.

Μία ημέρα νωρίτερα, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια διπλή επίθεση κοντά στα γραφεία της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν και στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στη Τζαλάουλα, βόρεια της Βαγδάτης.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ) μέσω του Twitter, αναφέροντας ότι τη διέπραξαν δύο καμικάζι, ένας Αιγύπτιος και ένας Ιρακινός Κούρδος. Το ΙΚΙΛ εξαπέλυσε από την Πέμπτη πολλαπλές επιθέσεις στο Ιράκ, σε μια διαφαινόμενη προσπάθεια να κάνει μια επίδειξη δύναμης.

Το Σάββατο, μαχητές του πήραν ομήρους εκατοντάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της αλ Άνμπαρ, στη Ράμαντι, 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν μετά από μια επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων και πολύωρες μάχες. Ταυτόχρονα άλλοι μαχητές του ΙΚΙΛ εξαπέλυσαν μια αιματηρή επίθεση εναντίον της αστυνομίας στη Μοσούλη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πάνω από 4.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, βάσει πληροφοριών από ιατρικές πηγές και υπηρεσίες ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμα:

Βρετανία: Σπάνια πάθηση μετατρέπει το δέρμα του σε… (photos)

ΗΠA: Η γυναίκα που έκανε σεξ με δελφίνι λύνει τη σιωπή της! (video+photos)

Βρετανία: Γενναίος γείτονας έτρεψε σε φυγή ένοπλους ληστές! (video+photos)

Παρίσι: Κατέρρευσε από τις κλειδαριές η γέφυρα των ερωτευμένων! (videos+photos)

Βοσνία: Ζούσε για 11 χρόνια με ένα ψαλίδι στο στομάχι του! (photo)

Μεξικό: Ανακάλυψαν σορούς 12 βασανισμένων ανδρών!