ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Σήμερα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Φινλανδία: Σήμερα η εκλογή του νέου πρωθυπουργού

Οι συντηρητικοί της Φινλανδίας εκλέγουν σήμερα τον νέο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος αναμένεται να προσπαθήσει σε μικρό χρονικό διάστημα να ανατάξει την οικονομία που έχει βυθιστεί στην ύφεση.

Τρεις υπουργοί επιθυμούν να διαδεχθούν τον Γιούρκι Κατάινεν, που ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι επιθυμεί να διεκδικήσει μια θέση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: ο Αλεξάντερ Στουμπ (υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), ο Γιαν Βαπααβουόρι (υπουργός Βιομηχανίας) και η Πάουλα Ρίζικο (υπουργός Κοινωνικών Θεμάτων).

Περίπου 850 εκπρόσωποι του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, που ηγείται μιας εξακομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, αναμένεται να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό της Φινλανδίας στο Λάχτι, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Ελσίνκι.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται σήμερα νωρίς το απόγευμα.

Ο νέος πρωθυπουργός θα έχει μικρό χρονικό διάστημα για να εφαρμόσει την πολιτική του καθώς στη Φινλανδία αναμένεται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές το αργότερο τον Απρίλιο του 2015.

Εξάλλου ο Κατάινεν, που το 2008 σε ηλικία μόλις 37 ετών χαρακτηρίστηκε ο καλύτερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης από την εφημερίδα Financial Times, αφήνει τη χώρα του σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Το ΑΕΠ της Φινλανδίας καταγράφει αρνητική ή σταθερή πορεία για οκτώ συνεχή τρίμηνα. Η χώρα δεν έχει γνωρίσει τόσο παρατεταμένη ύφεση εδώ και 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Κατάινεν αναμένεται να υποβάλει τη Δευτέρα την παραίτησή του στον πρόεδρο Σαούλι Νιινίστε, ενώ ο διάδοχός του αναμένεται να ανακοινώσει ως το τέλος του Ιουνίου τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή ήταν η τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Άρη Σταθάκη (vid)

Η φωτογραφία από το Σούνιο που «τρελαίνει» τα social media (pic)

«Αγριεύει» ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Δεν φαντάζεστε πόσο χρονών είναι ο Παναγιώτης Μπουγιούρης