ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πυρκαγιά στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον 10 νεκροί σε πυρκαγιά στο Μπαγκλαντές

Τουλάχιστον 10 πακιστανοί πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά η οποία σύμφωνα με τις αρχές οφείλεται σε εμπρησμό σε μια παραγκούπολη στη Ντάκα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.


Νωρίτερα είχαν ξεσπάσει επεισόδια εξαιτίας της χρήσης πυροτεχνημάτων από τους πρόσφυγες αυτούς κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την μουσουλμανική εορτή Σαχ ε Μπάρατ («Η νύχτα της σωτηρίας») χθες.

Εννέα άνθρωποι —ανάμεσά τους πέντε παιδιά— έχασαν τη ζωή τους όταν τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν.
Τα μέλη της κοινότητας στη φτωχοσυνοικία αυτή απέκλεισαν την πρόσβαση κι εμπόδισαν τις δυνάμεις ασφαλείας να εισέλθουν σε αυτήν, είπαν αστυνομικοί.

«Προσπαθούμε να ανακτήσουμε τις σορούς», είπε ο αστυνομικός Ιμριάζ Άχμεντ στο Γερμανικό Πρακτορείο και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως οι εντάσεις ανάμεσα στους κατοίκους και τους πρόσφυγες μπορεί να διαρκούν καιρό.

Η αστυνομία έκανε χρήση σφαιρών με περίβλημα από καουτσούκ και δακρυγόνων αερίων σε μια προσπάθεια να διαλύσει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους μετά τον εμπρησμό.

Σύμφωνα με τον γιατρό Φερόζ Άχμεντ στο νοσοκομείο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της πρωτεύουσας του Μπανγκλαντές, πέντε τραυματίες εισήχθησαν στα επείγοντα για τις προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και το ένα από τα πρόσωπα αυτά υπέκυψε, αυξάνοντας τον απολογισμό των νεκρών σε 10.

Πάνω από 250.000 πολίτες που ομιλούν τη γλώσσα Ουρντού είχαν απομείνει στο Μπανγκλαντές —το άλλοτε Ανατολικό Πακιστάν— μετά τον αιματηρό πόλεμο της ανεξαρτησίας της χώρας αυτής από το Πακιστάν το 1971. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται να αρχίσει καν μια διαδικασία για τον επαναπατρισμό τους.

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ολόκληρες γενιές της ομάδας αυτής ζουν υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες σε 70 καταυλισμούς που έχει δημιουργήσει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στο Μπανγκλαντές.

Διαβάστε επίσης: Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 40 νεκροί από το ναυάγιο