ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Ζητά διάλογο ανάμεσα σε Ουκρανούς και αντάρτες

Πούτιν: Ζητά διάλογο ανάμεσα σε Ουκρανούς και αντάρτες

Την ουκρανική προεδρία και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να ξεκινήσουν «ουσιαστικό διάλογο», κάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας παράλληλα από το Κίεβο να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους της ανατολικής Ουκρανίας.

«Πρέπει να ξεκινήσει εις βάθος και ουσιαστικός διάλογος», δήλωσε ο Πούτιν στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Έχει σημασία ο διάλογος αυτός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία να βασίζεται στο ειρηνευτικό σχέδιο» που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και το οποίο στηρίζει η Μόσχα.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Ρωσίας επέμεινε ότι το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία.

«Δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε...μάς δείχνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται και την περασμένη νύκτα διαπιστώσαμε ενεργή χρήση του πυροβολικού από την ουκρανική πλευρά. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συγκρούσεις θα σταματήσουν», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος στη ρωσική τηλεόραση.

Σημειώνεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του προς το ειρηνευτικό σχέδιο του ουκρανού προέδρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν μέτρα για την έναρξη διαπραγματεύσεων, γεγονός που θα το καταστήσει «βιώσιμο και ρεαλιστικό».

«Το ειρηνευτικό σχέδιο του κ. Ποροσένκο δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα τελεσιγράφου για τους αυτονομιστές...εάν δεν συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την έναρξη διαλόγου, δεν θα είναι βιώσιμο, ούτε ρεαλιστικό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την απόφαση του Ουκρανού προέδρου για μονομερή κατάπαυση του πυρός, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους φιλορώσους ενόπλους να καταθέσουν τα όπλα.

«Η δυνατότητα που προσφέρεται με την κατάπαυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και για την εξεύρεση πολιτικού συμβιβασμού ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στην ανατολική Ουκρανία», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Πήγε να σώσει αλιγάτορα και κατέληξε με 80 ράμματα! (video)

Καλιφόρνια: Οι πιο άσχημοι σκύλοι της χρονιάς! (photos)

Χαμένο Boeing: Ο πιλότος βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση!

Βρετανία: Πλάκωσε εφτά καθηγητές για μία τσίχλα!

Βραζιλία: Το έδαφος «κατάπιε» σπίτια δίπλα σε γήπεδο του Μουντιάλ! (video)

Κίνα: Συγκλονιστική διάσωση μικρού κοριτσιού σε εργοτάξιο (video)