ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνη: Αίτημα Αμπάς στον ΟΗΕ

Παλαιστίνη: Αίτημα Αμπάς στον ΟΗΕ

Να θέσει το κράτος της Παλαιστίνης υπό τη διεθνή προστασία των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε από τον ΟΗΕ ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μετά την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρόεδρος Αμπάς έδωσε μια επιστολή στο συντονιστή του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, η οποία απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου να «θέσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης υπό το καθεστώς της διεθνούς προστασίας του ΟΗΕ» διευκρίνισε η ΟΑΠ.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την άμεση δημιουργία μια επιτροπής έρευνας, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου.

«Η παλαιστινιακή διοίκηση είναι αποφασισμένη να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την απελπιστική κατάσταση στη Γάζα» υπογράμμισε η Χανάν Ασράουι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, σε αυτό το κείμενο.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε σήμερα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για να τον διαβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που το Ισραήλ υπόσχεται να κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του.

Ο Κέρι «υπογράμμισε τις αμερικανικές ανησυχίες που σχετίζονται με την κλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου», είπε ένας υπεύθυνος του State Department.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε στον Ισραηλινό ηγέτη ότι έχει δεσμευτεί μαζί με άλλους ηγέτες της περιοχής «να βοηθήσουν να τερματιστούν οι ρίψεις ρουκετών προκειμένου η ηρεμία να μπορέσει να αποκατασταθεί και να εμποδίσουν τον τραυματισμό αμάχων».

O Τζον Κέρι καταδίκασε τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότιο Ισραήλ και «υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στο να υπερασπίζεται τον εαυτό του».

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με Νετανιάχου και Αμπάς για την Ιταλίδα ΥΠΕΞ