ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Διαβουλεύσεις για την προστασία των αμάχων της Γάζας

Ελβετία: Διαβουλεύσεις για την προστασία των αμάχων της Γάζας

Μετά από αίτημα του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, η Ελβετία διεξάγει ανεπίσημες διαβουλεύσεις με στόχο να οργανώσει μέχρι το τέλος του έτους διάσκεψει με θέμα την προστασία των αμάχων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ο επικεφαλής της ελβετικής διπλωματίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ απάντησε στις 25 Ιουλίου σε μια επιστολή που του είχε στείλει στις 9 Ιουλίου ο πρόεδρος Αμπάς ο οποίος ζητούσε από τις χώρες που έχουν υπογράψει τις Συμβάσεις της Γενεύης —τις θεμελιώδεις συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα— να συνεδριάσουν πριν από το τέλος του έτους.

Ο Αμπάς απευθύνθηκε στην Ελβετία, τη χώρα που είναι θεματοφύλακας των Συμβάσεων της Γενεύης, για την οργάνωση αυτής της διάσκεψης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελβετίας σημειώνει ότι διεξάγει ήδη ανεπίσημες διαβουλεύσεις, διευκρινίζοντας όμως ότι προϋπόθεση για την οργάνωση μιας διάσκεψης είναι να υπάρξει "ευρεία συναίνεση" των χωρών που έχουν υπογράψει τις Συμβάσεις.

Οι Συμβάσεις της Γενεύης έχουν ως στόχο την προστασία των προσώπων που δεν συμμετέχουν σε ένοπλες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, η 4η Σύμβαση που αφορά "την προστασία των πολιτών σε καιρό πολέμου" παραβιάζεται από το Ισραήλ.

Η Παλαιστίνη έγινε μέλος των τεσσάρων Συμβάσεων της Γενεύης και του 1ου πρόσθετου πρωτοκόλλου πολύ πρόσφατα, στις 2 Απριλίου. Οι Παλαιστίνιοι επικαλούνται συχνά την 4η Σύμβαση, που ισχύει από τις 12 Αυγούστου 1949 και καθορίζει τις υποχρεώσεις μιας "δύναμης κατοχής", καθώς θεωρούν ότι έχει άμεση εφαρμογή στην περίπτωση των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο