ΚΟΣΜΟΣ

Οι αυτονομιστές στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Μέρκελ και Ποροσένκο

Οι αυτονομιστές στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα σε Μέρκελ και Ποροσένκο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους συνδιάλεξη σήμερα ότι οι παραδόσεις όπλων από τη Ρωσία στους αυτονομιστές στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Το θέμα της συζήτησης ήταν, πάνω απ' όλα, οι αναφορές που επιβεβαιώθηκαν από τους αυτονομιστές σχετικά με την παράδοση αρμάτων μάχης από τη Ρωσία και οι ενισχύσεις με μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε πως η Μέρκελ αξιώνει από τη Μόσχα να πάρει θέση σχετικά με τις πληροφορίες αυτές και τις δηλώσεις των αυτονομιστών.

«Συμφώνησαν επίσης ότι αυτές οι παραδόσεις όπλων πρέπει επιτέλους να σταματήσουν και ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια εκεχειρία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Ένας αυτονομιστής ηγέτες ανέφερε σε ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα ότι οι αντάρτες έχουν δεχθεί ενισχύσεις —μαχητές που έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία—, καθώς και νέα τεθωρακισμένα.

Η Μέρκελ διατύπωσε παρόμοια αιτήματα χθες Παρασκευή σε μια συνομιλία της με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά την είδηση της καταστροφής από το ουκρανικό πυροβολικό μιας φάλαγγας τεθωρακισμένων η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, πέρασε στο ουκρανικό έδαφος από τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα πάντως διέψευσε την πληροφορία αυτή κάνοντας λόγο περί «αποκυημάτων φαντασίας».

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέο σκάνδαλο «πληγώνει» τον Ερντογάν