ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Δεκάδες οι νεκροι της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή»

Ουκρανία: «Δεκάδες οι νεκροι της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή»

Δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες έπληξαν στην πόλη Λουγκάνσκ μια οχηματοπομπή που αποτελείτο από λεωφορεία με πρόσφυγες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Οι ουκρανικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες. Οι αντάρτες διέψευσαν ότι προέβησαν στην επίθεση.

«Οι αντάρτες περίμεναν την αυτοκινητοπομπή και την κατέστρεψαν εντελώς. Δεν έχουμε καταφέρει να καταμετρήσουμε τα θύματα... δεκάδες (άνθρωποι σκοτώθηκαν)», είπε ο Λισένκο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων η αυτοκινητοπομπή βρισκόταν σε μια περιοχή όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους αυτονομιστές. Τα λεωφορεία έγιναν στόχος πυραύλων Γκραντ και όλμων.

«Ένα σφοδρό πλήγμα του πυροβολικού έπληξε μια αυτοκινητοπομπή με πρόσφυγες κοντά στην περιοχή Χριασουβάτιγε και Νοβοσβιτλίβκα. Η ισχύς του πλήγματος ήταν τόσο μεγάλη που οι άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα οχήματα—δεν μπόρεσαν καν να βγουν» από τα αυτοκίνητα, είπε ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ανατόλι Πρόσιν στο ειδησεογραφικό δίκτυο 112.ua.

Ο Λισένκο κατήγγειλε ένα «αιματηρό έγκλημα» των αυτονομιστών.

Ωστόσο ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών, διέψευσε την κατηγορία της ουκρανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται συχνά στη συγκεκριμένη περιοχή και με πυραύλους Γκραντ ρωσικής κατασκευής και με αεροσκάφη.

Ένας άλλος εκπρόσωπος των ανταρτών επίσης διέψευσε πως οι αυτονομιστές ευθύνονται για την επίθεση προκαλώντας το Κίεβο να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τον ισχυρισμό αυτό.