ΚΟΣΜΟΣ

Δύο άνδρες με νοητική υστέρηση έμειναν 30 χρόνια στη φυλακή, χωρίς στοιχεία

Δύο άνδρες με νοητική υστέρηση έμειναν 30 χρόνια στη φυλακή, χωρίς στοιχεία

Η εξέταση του DNA των ευρημάτων από το βιασμό και το φόνο 11χρονης το 1983 έδειξε ότι η αστυνομία της Βόρειας Καρολίνας ανάγκασε δύο εφήβους με νοητική υστέρηση να ομολογήσουν, μετά από πολύωρη ανάκριση χωρίς δικηγόρο ή κάποιο μέλος της οικογένειας να παρίσταται.


Ο 50χρονος σήμερα Χένρι ΜακΚόλουμ και ο 46χρονος Λίον Μπράουν καταδικάστηκαν το 1984 για το βιασμό και τον φόνο της 11χρονης Σαμπρίνα Μπούι, το σώμα της οποίας είχε βρεθεί ένα χρόνο νωρίτερα κοντά στην πόλη του Ρεντ Σπρινγκς.

Η αστυνομία τους είχε συλλάβει λίγες εβδομάδες αργότερας, χωρίς να υπάρχουν απτά στοιχεία που να τους συνδέουν με το έγκλημα.

Ο 19χρονος τότε Μακκόλουμ ομολόγησε το έγκλημα μετά από 5 ώρες ανάκρισης, ενώ ο 15χρονος Μπράουν υπέγραψε ομολογία που του έδωσε αστυνομικός.

Και οι δύο στη συνέχεια προσπάθησαν να ανακαλέσουν τις ομολογίες, ωστόσο το δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ αδιαφόρησε τόσο σε πρώτο βαθμό όσο και στις προσπάθειές τους να ανατρέψουν την αρχική καταδίκη.

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε θάνατο, με τον Μπράουν να «γλιτώνει» αργότερα με... απλά ισόβια.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2010 μέχρι η Επιτροπή Διερεύνησης Αθωότητας της Πολιτείας να ασχοληθεί με την περίπτωσή τους και να έρθουν στο φως στοιχεία που η υπεράσπισή τους δεν είχε στη διάθεσή της.

Τα τεκμήρια από τον τόπο του εγκλήματος έδειξαν ότι με αυτό συνδέεται ο 74χρονος Ρόσκο Αρτις, που διέμενε κοντά στο σημείο. Αν και τότε δεν είχε ερευνηθεί το ποιόν του, λίγο μετά καταδικάστηκε για το βιασμό και φόνο άλλου κοριτσιού υπό παρεμφερείς συνθήκες.

Οι ΜακΚόλουμ και Μπράουν αφέθηκαν χτες Τρίτη ελεύθεροι, μετά από τρεις δεκαετίες στη φυλακή.

Διαβάστε επίσης:

Το φέρετρο της γιαγιάς είχε μέσα και ναρκωτικά!