ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κύμα απεργιών και συγκεντρώσεων στις αλυσίδες φαστ φουντ

ΗΠΑ: Κύμα απεργιών και συγκεντρώσεων στις αλυσίδες φαστ φουντ

Με αίτημα κατώτατο ωρομίσθιο τα 15 δολάρια, οι εργαζόμενοι σε αλυσίδες φαστ φουντ στις ΗΠΑ έχουν ανεβάσει ταχύτητα στις κινητοποιήσεις τους: Παράλληλα με τις απεργίες, το κίνημα «Fight for 15$» οργάνωσε συγκέντρωσεις σε όλη την αμερικανική επικράτεια, με δράσεις που εσκεμμένα συνιστούσαν -μη βίαιη- πολιτική ανυπακοή και οδηγήσαν σε αρκετές συλλήψεις.

Συγκεντρώσεις για αύξηση των μισθών στα καταστήματα φαστ φουντ έγιναν σε περίπου 150 πόλεις στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Ντιτρόιτ.

Οι κινητοποιήσεις, κυρίως καθιστικές διαμαρτυρίες σε κεντρικά σημεία, συμπληρώνουν μονοήμερες απεργίες στις οποίες έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι.

Τα περισσότερα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων φαστ φουντ πληρώνουν τους υπαλλήλους τους με ελάχιστα παραπάνω από το ομοσπονδιακό κατώτατο ωρομίσθιο των 7,25 δολαρίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι κινητοποιήσεις το βράδυ της Πέμπτης (πρωί Παρασκευής ώρα Ελλάδας) οδήγησαν στο να τεθούν υπό κράτηση 436 άτομα. Οι κινητοποιήσεις έγιναν κυρίως μπροστά από καταστήματα των αλυσίδων σε κεντρικά σημεία.

Στη Νέα Υόρκη, όπου σύμφωνα με τους διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση 19 άτομα, οι συγκεντρωμένοι είχαν μπλοκάρει κάταστημα στην Τάιμς Σκουέαρ. Στο Ντιτρόιτ, υπό κράτηση τέθηκαν 49 άτομα, στ Σικάγο 23 και στο Λας Βέγκας δέκα.

Οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει πριν από σχεδόν δύο χρόνια στην Νέα Υόρκη, αρχικά σε τοπικό επίπεδο. Έκτοτε έχουν γίνει επτά μονοήμερες απεργίες, οι οποίες ωστόσο είχαν περιορισμένη επιτυχία.

Διαβάστε επίσης:

Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει ξυστά από τη Γη την Κυριακή