ΚΟΣΜΟΣ

Χέλμουτ Κολ: «Η Μέρκελ δεν ήξερε να φάει ούτε με μαχαιροπίρουνο»

Χέλμουτ Κολ: «Η Μέρκελ δεν ήξερε να φάει ούτε με μαχαιροπίρουνο»

Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ «σφάζει» με το γάντι ένα-ένα τα μεγάλα στελέχη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στις απομαγνητοφωνημένες εκμυστηρεύσεις του με συγγραφέα στον οποίο υπαγόρευε τα απομνημονεύματά του.


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην καγκελάριου η Άνγκελα Μέρκελ «δεν ήξερε ούτε να φάει με μαχαιροπίρουνο», ενώ παράλληλα δεν χαρίζεται ούτε στον πρώην στενό συνεργάτη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο παρελθόν υπήρξε το «κοριτσάκι» του, η προστατευόμενή του, την οποία βοήθησε να φθάσει στο ύπατο αξίωμα της γερμανικής πολιτικής σκηνής, παραγκωνίζοντας τον τότε «νούμερο 2» του CDU Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ωστόσο, η «αχαριστία» που επέδειξε η ευεργετηθείσα Ανγκελα Μέρκελ στον μέντορά της έκανε τον Χέλμουτ Κολ να ξεσπάσει ενώπιον του βιογράφου του, Χέριμπερτ Σβαν.

Η κάποτε θερμή σχέση μεταξύ των δύο πολιτικών μεταλλάχθηκε σε αντιπαλότητα, όταν η Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τον Κολ, την περίοδο που εκείνος αποχωρούσε ταπεινωμένος από τους Χριστιανοδημοκράτες εξαιτίας ενός σκανδάλου χρηματοδότησης του κόμματος. «Πρέπει κανείς να κάνει τον σταυρό του με την ηλιθιότητά της» σχολίασε στον Σβαν ο Κολ, αναφερόμενος ακριβώς σε εκείνη την επώδυνη στιγμή της καριέρας του.

Παρότι, δε, την είχε προωθήσει ως ικανότατο στέλεχος στην ιεραρχία του CDU, αργότερα εμφανίστηκε μετανιωμένος. Οσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, ο Κολ είπε απαξιωτικά «μα αυτή δεν έχει ιδέα».

Στις συνομιλίες, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύει το σημερινό «Spiegel», ο Κολ κάνει ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών με πολλούς από τους κομματικούς του «φίλους», όπως τον τέως πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, τον οποίο αποκαλεί «προδότη» και «μηδενικό».